Hlavní obsah

Mráz udeří znovu v neděli, meteorologové varují i před větrem a závějemi

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Rozmary počasí neberou konce a meteorologové proto v pátek vydali další výstražnou informaci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na nejbližší dny varoval před tvorbou závějí, sněhových jazyků, ale též před silným větrem a silným mrazem.

Článek

Zatímco varování před závějemi, sněhovými jazyky a silným větrem platí od pátečního večera do soboty, vesměs v polohách nad 700 metrů nad mořem, silný mráz sevře Českou republiku od neděle do úterka. Podle výstrahy mohou po tyto dny nejnižší noční teploty klesat na -13 až -18 stupňů Celsia.

Meteorologové také očekávají, že do sobotního rána  může na hřebenech Šumavy, v Krkonoších, v Orlických a Jizerských horách napadnout 15 až 25 cm sněhu. To souvisí s přechodem dalšího frontálního systému, který bude přes naše území postupovat směrem k východu. Následně začne proudit do Česka studený vzduch od severozápadu.

Varování před silným větrem platí pro Pardubický, Královehradecký, Liberecký, Zlínský, Olomoucký na Moravskoslezský kraj až do sobotního poledne. Týká se poloh nad 700 metrů nad mořem.

V souvislosti se sněžením a silným větrem varují meteorologové na celém území republiky také před tvorbou sněhových jazyků. V celek 11 krajích bude do sobotního poledne platit i výstraha před tvorbou závějí. Opět zejména v polohách nad 700 metrů nad moře. Varování se netýká hlavního města, středních Čech a Jihomoravského kraje.

Zimní počasí komplikovalo po celý týden život  zejména řidičům. Lidé však museli čelit i rekordně nízkým teplotám, které na některých místech klesly až na -30 stupňů Celsia. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám