Hlavní obsah

Senátoři procestují skoro celý svět, neřeknou ale, kolik to stojí

Právo, Naďa Adamičková
Praha

Jsou senátoři větší cestovatelé než poslanci a jezdí také do různých exotických zemí, kde jejich program připomíná spíš výlet než pracovní cestu? Odpověď se hledá stěží. Běžně nelze zjistit ani to, na kolik návštěvy vyjdou. A to jsou letos na programu Čína, Jordánsko nebo Egypt.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Senát – na rozdíl od Sněmovny – nemá žádný roční plán zahraničních cest, ze kterého by bylo patrné, které země senátoři navštíví, kolik se jich dané cesty účastní a kolik bude daňového poplatníka stát. Přitom politici opakovaně říkají, jak je třeba koordinovat zahraniční cesty parlamentu, aby se delegace nesoustředily jen na některé státy a jiné ignorovaly.

„Plán cest si dělají jednotlivé výbory a jednotlivé cesty pak před jejich uskutečněním schvaluje organizační výbor,“ přiblížil Právu praxi horní komory na dotaz Práva její šéf Přemysl Sobotka (ODS). Dodal, že výbor pouze schvaluje roční výdaje na zahraniční cesty. A ty jsou prý pro letošní rok na jednaosmdesátičlenný Senát o tři milióny nižší než loni a činí šestnáct miliónů. Dvousetčlenná Sněmovna má pro letošek 24 miliónů.

Problém je však v tom, že – opět na rozdíl od Sněmovny – usnesení senátního organizačního výboru nejsou přístupná. „Jednání jsou neveřejná,“ zdůvodňuje chybějící informace na webových stránkách komory mluvčí Senátu Petr Kostka. Sobotka stejně jako Kostka ale odmítají, že by jejich komora chtěla informace o zahraničních cestách tajit.

Připomínají, že informace o nich jsou na stránkách výborů a komisí. Ale ani z těchto informací, které senátoři zveřejňují až dodatečně po návratu z cesty, nelze zjistit, kolik peněz výjezd stál a co všechno komora svým zákonodárcům hradila.

Kostka nyní zaslal Právu na žádost usnesení organizačního výboru z tohoto týdne, který schvaloval několik zahraničních cest.

Sobotka veze i obchodníky

Jisté tak je, že šéfa Senátu spolu s dalšími třemi kolegy čeká začátkem února desetidenní cesta armádním letadlem do Austrálie a na Nový Zéland. Výhodou je, že není třeba kupovat komerční letenky. Stát má – podle sdělení – tři sta tisíc korun. „Je to na pozvání, vezu s sebou čtrnáct lidí z byznysu,“ řekl Právu Sobotka. Dodal, že stejně jako v jiných případech půjde z jednání do jednání. Sobotka je druhý nejvyšší ústavní činitel a na využívání vládních letadel má právo.

Vedle toho kývl organizační výbor také na cesty senátorů do Belgie, Španělska a Maďarska.

V příštích týdnech a měsících by měl senátní organizační výbor schvalovat kromě cest do evropských zemí také návštěvu senátorů výboru pro veřejnou správu a životní prostředí v Číně. Zdravotní výbor pak chystá cestu do Jordánska, evropský výbor plánuje vyjet do Egypta a Ázerbájdžánu.

Kolik ale cesty budou stát, jaký bude program a kolik senátorů se cesty účastní, výbory na svých webových stránkách neuvedly.

„Jsem pro to, ať se tyto informace zveřejňují,“ řekl Právu místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Sám prý s tím nemá problém. Řadí se prý k těm politikům, kteří často necestují. Loni byl pouze v Mexiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám