Hlavní obsah

Dělnická strana se inspirovala Třetí říší, tvrdí advokát vlády

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, pko, jas

Čtyřdenní jednání o vládním návrhu na zrušení Dělnické strany (DS) odstartovalo v pondělí u Nejvyššího správního soudu (NSS) v Brně. Výsledek jednání je nejistý. U soudu se brání předseda strany Tomáš Vandas. Proces označil za politický. Advokát vlády Tomáš Sokol řekl, že Dělnická strana se inspiroval v německé Třetí říši.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dělnická strana před budovu soudu přivedla i psa v příslušném oblečku.

Článek

Sokol v úvodním slovu řekl, že DS se z prvotních verbálních výpadů dostala k fyzickým atakům, kterým musí bránit bezpečnostní složky státu. Některé pochody organizované DS připodobnil Sokol k pogromům a dodal, že gradující scénář dokládá nárůst sebevědomí a pocitu beztrestnosti ze strany představitelů DS.

"Jde jen o směsici xenofobních, rasistických názorů a nesnášenlivosti. Směřují k neofašismu," zaútočil například proti Vandasovi Sokol.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Šéf Dělnické strany Tomáš Vandas u soudu

Následně pokračoval výčtem protiústavních názorů, které DS prezentuje s tím, že nejde o náhodné projevy, ale organizovanou činnost.

Vandas: je to politický proces

Vandas oponoval, že jediným důvodem pro zrušení DS je podle něj její nepohodlnost. Proces označil za politický a postěžoval si, že návrh na rozpuštění DS předložila vláda, v níž zasedají bývalí komunisté. Následně prezentoval DS coby demokratickou partaj, která je otevřena všem názorům.

K vazbám na nacionalistický Národní odpor (NO) Vandas dodal, že NO je pouze virtuálním konceptem, který prezentují jakési webové stránky.

Vandas znovu avizoval, že i kdyby soud rozhodl o rozpuštění strany, on i jeho kolegové budou v politické činnosti pokračovat.

Vláda: Inspirovali se v Třetí říši

Vláda předložila i několik článků, které mají podle Sokola dokazovat inspiraci Dělnické strany Třetí říší. V článcích jsou termíny jako „zlořády proti růstu rasy, dostatečný prostor pro bílého člověka, demokracie je nefunkční pro růst bílé rasy“. „To je snad lebensraum, ne? Ale třeba na to odpůrce přišel sám a nikdy o tom neslyšel. Dokazuje to jasné ideologické propojení,“ ironicky poznamenal Sokol, zatímco za zády soudců shlížel na síň Adolf Hitler, který byl promítaný na plátno jako součást jednoho z článků.

Vládě v oficiálním programu DS mimo jiné vadí, že požaduje určování národností a jejich uvádění v rodném listu či občanském průkazu a toto zakotvit do Ústavy.

„Je to jen proto, abychom věděli, kolik tady máme menšin, abychom je mohli finančně podporovat. Vše by ale bylo jen na dobrovolné bázi,“ vyvracel Vandas.

Krásné slovanské ženy a přistěhovalci

Vládě se nelíbí ani část programu DS, která hovoří o emigrantech. V programu totiž stojí, že Česká republika nesmí být žumpou Evropy, mluví se o zrušení táborů pro nelegální přistěhovalce a podpor pro ně.

„Povolení k pobytu by se mělo udělovat jen morálně způsobilým, kteří se přizpůsobí českým národním tradicím a zvykům. Proto se ptám, kdo posoudí jejich morálku, kdo určí, co jsou naše tradice a zvyky?“ otázal se Sokol.

Vládní návrh také upozornil na text DS, který horuje proti tomu, že „naše krásná slovanská děvčata obcují s přistěhovalci“. „Chceme, aby stát rázně zasáhl a nedotoval lidi, kteří pro nás nebudou přínosem,“ vysvětlil Vandas.

"Ochranné sbory"

Na závěr pondělního jednání se soud zabýval Ochrannými sbory DS. „Jsou vysílány do sociálně problémových míst, mají znepokojovat, nebo dokonce provokovat místní obyvatelstvo. Není důvod, proč by si politická strana pořizovala takovou složku, pokud by se chtěla plně podřídit státu a respektovat jeho bezpečnostní složky,“ uvedl Sokol.

Vandas pouze odvětil, že Ochranné sbory mají pouze organizovat mítinky a provádět monitoring.

Podle Sokola je prioritní pro příslušníky Ochranných sborů poslouchat rozkazy, o respektování zákonů se ve jejich kodexu nepíše. „Jak poznám takového člena Ochranných soborů?“ zajímalo soudce Josefa Baxu.

„No, bude to na první pohled příjemný a slušný člověk,“ reagoval Vandas.

DS přišly k soudu podpořit přibližně dvě desítky jejich sympatizantů, dalších přibližně 15 lidí vyzbrojených vlajkou s logem DS korzovalo v okolí soudu. V úterý by se soud měl zabývat propojením DS s Národním odporem.

Jednání soudu bude pokračovat do čtvrtka.

Anketa

Jste pro zrušení Dělnické strany?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 37470 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám