Hlavní obsah

ČSSD bude šetřit velrybářskou aféru v Bílině

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. bude příští čtvrtek v severočeských Teplicích prošetřovat prosincový podezřelý pokus o hromadný vstup téměř stovky zájemců do místní stranické buňky v Bílině. Ta tento náhlý nápor, kdy se hovořilo o velrybářském útoku, odmítla a přijala pouze tři uchazeče.

Foto: Novinky

Článek

Bílinská ČSSD přitom čelí obvinění, že někteří zájemci se členství ve straně pokoušeli neúspěšně získat tři roky. Bílinskou kauzou se podle předsedkyně této stranické organizace Martiny Aubrechtové Havlové budou v Teplicích za její účasti zabývat zástupci stranického okresního a krajského výboru, okresní, krajské a ústřední kontrolní komise.

Šéf ústřední kontrolní komise soc. dem. Martin Starec Právu potvrdil, že se do Teplic chystají. „My tam sice jedeme na šetření, ale řeší to místně příslušná okresní kontrolní komise a její okresní výkonný výbor,“ uvedl Starec.

Velrybářství Paroubek odmítl

Lídr ČSSD Jiří Paroubek přitom v prosinci odmítl, že v případě Bíliny jde o velrybářství. „Velmi agilní předsedkyně místní organizace zabránila vstupu několika desítek členů, kteří už se ucházejí o to stát se členy ČSSD, někteří dokonce tři roky,“ uvedl tehdy Paroubek.

Předsedkyně bílinské soc. dem. ovšem odmítá, že by zabraňovala některým zájemcům po tři roky do ČSSD vstoupit.

„Není to pravda. Z téměř stovky uchazečů řešených v prosinci podruhé žádalo o vstup do strany pouhých třináct lidí. Poprvé přitom podali přihlášky v roce 2008, o třech letech nemůže být řeč. Navíc, všech třináct jsme řádně projednali. Buď nebyli přijati nebo se nedostavili na schůzi, a tak jsme je podle stanov ani nemohli přijmout. Podotýkám, že od února 2008 jsme přijali 18 jiných zájemců, “ řekla včera Právu.

Upřesnila, že ze zhruba stovky přihlášek, které loni v prosinci řešili, bylo 57 podáno v průběhu října a byly vyplněny a podepsány v roce 2009. Zbytek byl vyplněn loni v listopadu.

„Nebyly ani předány naší místní organizaci, ale na stranický okresní sekretariát v Teplicích,“ dodala Aubrechtová Havlová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám