Hlavní obsah

Epidemie chřipky potrvá do konce května

Právo, Václav Pergl

Hygienici mají ze začátku nového roku strach: může přijít další vlna pandemické chřipky způsobená virem A(H1N1). Virus A(H1N1) napadá převážně mladší generaci.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Po vánočních prázdninách se děti vracejí do školních kolektivů a lidé do práce. To znamená, že virus bude mít opět mnohem příznivější podmínky pro své šíření, než tomu bylo v minulých dnech: Stačí jeden nakažený a mohou se od něj nakazit desítky zdravých lidí,“ řekl Právu hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Upozornil, že pandemie potrvá možná rok, možná i déle. Druhá vlna chřipek může začít tedy hned v lednu, ale podle Víta zrovna tak může přijít na sklonku března a trvat třeba do května.

„Očekáváme dvě vlny a pandemie může trvat i rok. Nikdo neodhadne, jak dlouho to bude,“ řekl Vít.

Ohrožení: těhotné a mladí lidé

Virus je zákeřný. Na rozdíl od viru sezónní chřipky napadá spíše mladší a střední generaci a také dvacetkrát víc jsou ohroženy těhotné ženy.  

„Průběh onemocnění je bohužel závažnější, než jsme čekali. Zpočátku se zdálo, že prasečí chřipka bude mít pouze mírný průběh. Teď se ale ukazuje, že značně narůstají komplikace, zejména plicní. Plicní oddělení nemocnic jsou doslova přeplněná a zápaly plic jsou v komplikacích dominantní. Na ně také umírá nejvíce lidí,“ řekl Vít.

Očkování má význam stále

Připomenul význam očkování, a to i přesto, že někteří lékaři ho zpochybňují, sami se odmítají dávat očkovat a nabádají k tomu i chronické pacienty.

„Očkovat budeme do konce dubna a vakcína zřejmě bude uvolněna i pro další chronicky nemocné obyvatele,“ řekl Vít. Očkovací látka má největší význam pro chronicky nemocné pacienty, kterým chřipka může původní onemocnění zhoršit tak, že se stane smrtelným.

„Chronicky nemocní pacienti by se vlastním zájmu se měli nechat očkovat a lékaři by je k tomu rovněž měli vést,“ řekl Vít.

Jen pomalu se také rozjíždí očkování chronicky nemocných dětí od 10 do 17 let. Zde se ale ukazuje, že mnozí rodiče jsou vůči svým ratolestem odpovědní, o očkování se zajímají a sami vyhledávají pediatry, aby jim vakcínu napsali.

Pro všechny očkované je vakcína a vše, co souvisí s její aplikací, plně hrazeno. Neplatí tedy nic.

Odpovědnost státu za nežádoucí účinky

Stát dal veřejný příslib, že kompenzace za případné nežádoucí účinky očkování bere na sebe.

„Stát přebírá odpovědnost, pokud půjde o vakcinaci ve zdravotnickém zařízení, které je k tomu určené a když vakcína bude použita v souladu s tím, jak být použita měla. V případě rozsudku u soudu bude stát krýt i finanční nároky poškozeného,“ řekla Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. To se týká i případu, kdy na nežádoucí účinky vakcíny by očkovaný člověk zemřel.

Praktičtí lékaři si přesto nechávají od lidí, kterým vakcínu aplikují, podepsat souhlas s vakcinací a ten se stává i součástí jejich zdravotní dokumentace.

Stejně tak si praktičtí lékaři nechávají podepsat od chronicky nemocných pacientů, že odmítli očkování proti prasečí chřipce. Opět tento doklad je ve zdravotnické dokumentaci pacienta.

Vít připustil, že drobné nežádoucí účinky, jako je zarudnutí v místě vpichu nebo krátkodobá horečka, nastat mohou. V Evropě se však vyskytly na 10 miliónů aplikovaných dávek jen u tří pacientů závažnější nežádoucí účinky, a to podle jeho slov jasně dokumentuje, že vakcína je bezpečná. Ministryně Jurásková zase apelovala na zdravotníky, aby se nechali více očkovat a uvědomili si tak svoji odpovědnost vůči pacientům. Pokud očkování odmítnou, může je zaměstnavatel přeřadit dočasně na jiné pracovní místo.

Protože začátkem ledna mají přijít další vakcíny do ČR, začne i očkování vybraných lidí nezbytných pro chod státu, jako jsou energetici, vodaři, plynaři, policisté a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám