Hlavní obsah

Poslanci chtějí zákon, který vyzraje na lobbisty, ti se mu smějí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Antikuřácký zákon by se měl doplnit o ustanovení, podle kterého se ruší zákaz kouření na autobusových zastávkách, ve školách a na úřadech. Na vypracování tohoto návrhu se podílel zaměstnanec XY tabákové firmy OO. XY současně působí v konzultační firmě YX. Zhruba tak by do budoucna mohlo vypadat schvalování zákonů v parlamentu. Alespoň to chce prosadit skupina poslanců soc. dem., KSČM a zelených.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Snaží se tím prý přimět všechny zákonodárce, aby při předkládání pozměňovacích návrhů k zákonům současně zveřejňovali, kdo se na přípravě návrhu podílel.

Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc (oba ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM), Ondřej Liška (SZ) a nezařazená Věra Jakubková jsou přesvědčeni, že tak vyzrají nad různými zájmovými a lobbistickými skupinami, kterými se to v českém parlamentu jen hemží a které se často za různými návrhy skrývají.

Jenže návrh zákona ještě Sněmovna ani nezačala projednávat a lobbistům už je k smíchu.

„Je to hloupost, vůbec si neumím představit, kdo a jak to bude kontrolovat,“ řekl Právu jeden ze spolumajitelů známé pražské lobbistické firmy, který si ale nepřál být jmenován.

Podle něj se každý zákon někoho týká a je tudíž logické, že se různé skupiny snaží ovlivňovat jeho podobu. „Devadesát procent všech zákonů prochází nějakým kolečkem, kde se shromažďují názory,“ uvedl.

Dodal, že pozměňovací návrhy proto často nejsou dílem konkrétního poslance a senátora, ale spíš různých advokátních kanceláří anebo třeba i odborů, profesních skupin, konzultačních firem apod., které je pro poslance a senátory připravují.

V Česku se nic neutají a riziko, že někdo porušil zákon, je vysoké,
poslanec ČSSD Jeroným Tejc

Navíc kterému ze členů parlamentu by někdo dokázal oponovat, kdyby prostě řekl, že paragrafy vymyslel sám?

Porušení zákona bez sankce

Předkladatelé změny zákona o jednacím řádu Sněmovny i Senátu, kde má být změna uvedena, ale svému návrhu věří a tvrdí, že je potřebný. Jejich optimismus ale nesdílí šéf ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS), který sice proti návrhu není, ale stejně jako citovaný lobbista upozorňuje na složitou vymahatelnost.

„Je to oprávněný požadavek, protože se tím odkryjí motivy různých návrhů,“ řekl Právu Tejc. Podle něj riziko, že se provalí případné porušení zákona při neoznámení spoluautorů návrhu, je dost velké. „V Česku se nic neutají a riziko, že někdo porušil zákon, je vysoké,“ míní Tejc.

Za užitečný považuje návrh i šéf české pobočky nevládní protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka. „Považuji tento návrh za pozitivní, akorát si nejsem jist, zda na tento typ otevřenosti je česká politická scéna připravena,“ dodal Ondráčka.

I když novela zákona o jednacím řádu může projít, problém je v tom, že i kdyby někdo z poslanců nebo senátorů v budoucnu podle ní při předkládání svých pozměňovacích návrhů zatajil spoluautorství, žádná sankce mu nehrozí.

Na to upozorňuje také Benda. „Žádná sankce za porušení zákona o jednacím řádu není, taky se často porušuje,“ řekl a dodal: „Myšlenka oznamovat, kdo se na přípravě návrhů podílel, je možná bohulibá, ale bude to dost obtížné prokazovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám