Hlavní obsah

Dražba zabavených věcí v Chomutově: nejlépe se prodávalo zlato

Právo, Šárka Tonarová
Chomutov

Dobrou stovku lidí přilákala v úterý na chomutovský magistrát historicky první dražba věcí, které exekučně zabavilo město svým dlužníkům. Největší zájem byl o zlato, nejmenší o mobilní telefony či hifi přehrávače.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Dražily se set-top-boxy, mobily i šperky.

Článek

Přestože se elektronika, šperky nebo třeba hudební nástroje prodávaly za zlomek své skutečné ceny, některé věci nechtěli lidé ani za desetikoruny.

"Dražené věci si dopoledne přišla prohlédnout spousta lidí. Až jsme se báli, že se do vybrané místnosti nevejdou," shodli se úředníci. Většina oslovených šla najisto.

"Kluk si vybral počítač, zprávu o dražbě našel na internetu. Vyvolávací cena je 800, tak jsem připravená jít až do tří tisíc," usoudila mladá žena v předposlední řadě.

"Já jsem si přišla pro anténu a set-top-box, koupím ho mnohem levněji než v obchodě," vysvětlila svou účast její sousedka Andrea Jiříková.

"Překvapilo nás, jak vysoký zájem dražba vyvolala. Tolik lidí jsme nečekali," připustil vedoucí ekonomického odboru a současně řídící dražby Jan Mareš.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Historicky první dražba přivedla na úřad stovku lidí.

Většinou se nakupovalo opatrně, často v desetikorunách, nejvýš v řádech stokorun. Stříbrný prstýnek byl k mání třeba za padesát korun, jeden ze set top boxů za tři sta. Výtěžek s největší pravděpodobností nezaplatí ani náklady na exekuce a organizaci dražby. "Je to především výchovný prostředek," usoudil Mareš.

Radnice zabavila 236 předmětů

Chomutov zahájil exekuce vlastními silami na konci srpna. Pracovníci radnice zabavili u čtyřiapadesáti dlužníků 236 předmětů v hodnotě bezmála 166 tisíc korun. Dvacet dlužníků reagovalo rychle - své pohledávky zaplatili a získali tak zpátky skoro sto zabavených předmětů. Dalších sedm lidí zaplatilo přímo na místě, při návštěvě exekutorů.

Exekuce dosáhly také na šestnáct prostitutek. Prodejné ženy městu dluží hlavně za pokuty, které dostávají kvůli provozování prostituce. Správci daně je několikrát kontrolovali přímo v chomutovských "uličkách lásky". Podařilo se jim zabavit několik mobilních telefonů. Dlužníky hledají exekutoři také v hernách a restauracích.

Chomutov využívá všech prostředků, jak své pohledávky vymáhat. V únoru dokonce zabavoval peníze z dávek hmotné nouze přímo ve výplatní místnosti magistrátu. Krok se však setkal se značnou nevolí ochránců lidských práv, za pravdu odpůrcům exekucí nakonec dal i soud.

Chomutov poté změnil taktiku. Své dlužníky sice úřad pronásleduje, ale do výplatní místnosti už exekutor nechodí. Město dokonce přestalo využívat služeb najatých vykonavatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám