Hlavní obsah

Vlekař zase jezdí na rolbě, která mu loni rozdrtila nohu

Právo, Milan Freiberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Když v lednu letošního roku sněžná rolba rozdrtila vlekaři na sjezdovce ve Vráclavku u Krnova nohu a byl v ohrožení života, málokdo věřil, že se znovu postaví na nohy, a dokonce bude uvažovat o tom, že si znovu zalyžuje.

Foto: Milan Freiberg, Právo

Pavel Štangler se připravuje na zimní sezónu, příští víkend by ji chtěl se spolupracovníky zahájit.

Článek

Uběhl rok a Pavel Štangler, navzdory tomu, co ho potkalo, hýří optimismem a těší se na novou lyžařskou sezónu. Brzy se opět posadí do rolby, když bude upravovat svah pro lyžaře.

„Včera už jsem si rolbičku projížděl,“ řekl v pátek Právu sedmačtyřicetiletý muž s tím, že jde o stejný stroj, který mu v sobotu 18. ledna v noci při upravování sjezdovky nachystal zatím nejtěžší životní zkoušku. „Byla to moje chyba, ta rolba za to nemůže,“ říká a k minulosti se už moc nevrací.

Jeho myšlenky v těchto dnech míří hlavně k jedinému – kdy už začne konečně sezóna. Přes léto nechal vlek kompletně opravit, tak aby mohl v zimě znovu sloužit lyžařům.

„Pracuji s plným nasazením, jinak to ani nejde,“ říká s úsměvem. „Tento víkend by mělo mrznout, takže začneme zasněžovat a příští týden bychom chtěli začít jezdit. Bude to sice náročné, ale uvidíme,“ říká Štangler. Sám by chtěl také zkusit lyžovat.

Fréza mu zachytila a vtáhla pravou nohu

Chuť do života po úrazu rozhodně neztrácí, letos se účastnil jako spolujezdec tří závodů off-road automobilů. Sám jezdí bez problémů na čtyřkolce, jen v osobním autě si musel nechat přestavět plynový pedál na levou nohu. Kvůli zranění musel také letos omezit obchodování se dřevem, kterému se kromě provozování vleku také věnoval. „Příští rok to chceme znovu rozjet naplno,“ říká Štangler.

V onu osudnou noc upravoval svou sjezdovku ve Vráclavku u Krnova. Ve sněhové rolbě se něco zaseklo. Vyskočil z ní ven, aby se podíval na závadu. Fréza mu ale v tom okamžiku zachytila a vtáhla pravou nohu. Stroj nohu doslova rozdrtil a lékařům v nemocnici nezbylo nic jiného než ji amputovat. Aby si přivolal pomoc, musel se vlekař asi půl hodiny zhruba tři sta metrů plazit k ubytovně a restauraci pod vlekem.

„Připadalo mi, že to, co dělám, je nejpřirozenější,“ komentoval svou záchranu. „Navíc plazit se z kopce není taková hrůza,“ dodává Štangler s humorem sobě vlastním. Po všech doléčovacích procedurách a pobytu v rehabilitačním ústavu v Chuchelné, kde dostal protézu, by se měl ještě v Praze učit chodit. A že mu to už začíná jít, mi ukázal hned na krnovském náměstí po příjezdu z Polska. A příští rok by měl dostat ještě lepší protézu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám