Hlavní obsah

Chřipková epidemie nabírá na síle, zachvátila hlavně Moravu

Právo, Václav Pergl

Ministerstvo zdravotnictví ohlásilo nárůst počtu nemocných s akutními respiračními obtížemi o pět procent, s chřipkou o třetinu. Chřipková epidemie už zasáhla Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký kraj. Ve všech je více než dva tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel, což je hranice epidemie. V celé republice je 1912 nemocných na sto tisíc obyvatel, a to je nárůst oproti minulému týdnu o pět procent.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

"Nejvíce nemocných chřipkou a respiračními nemocemi je ve Zlínském kraji, a to 2 459 na sto tisíc nemocných, dále v Moravskoslezském 2 420 a v Olomouckém 2 179. Právě v tomto kraji je také největší nárůst nemocných, a to o 33 procent,“ informoval Právo v pátek Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Uvedl, že naopak v Karlovarském kraji, který minulý týden měl epidemii, počet nemocných výrazně poklesl. Podle Víta by epidemie v celé zemi mohla vypuknout přibližně v polovině prosince. "Už dnes v rámci krajů je řada okresů, která epidemiologický práh překročila,“ řekl Vít. Oznámil, že nemoc nejvíce napadá lidi ve věku 15 až 24 let, a pak školní mládež. 

Prasečí chřipku v ČR dostalo již 777 občanů a osm zemřelo. Podle Víta není možné vyšetřovat všechny na prasečí chřipku, to bude pouze u nejtěžších případů. "Je proto mnoho lidí, kteří prasečí chřipku dostanou, ale ta bude mít u nich v podstatě stejný průběh jako u sezónní chřipky,“ dodal. 

Příznaky chřipky
Horečka, zimnice, dýchací potíže, kašel.
Bolesti těla, zejména svalů.
Bolest hlavy, třes, únava.
Zvracení nebo průjem (není typické pro chřipku, ale bylo hlášeno u některých případů nové chřipky).

Očkování stále s problémy

Očkování proti prasečí chřipce se stále potýká s velkými problémy. Všech 133 vakcinačních center vakcínu má a nejpozději dnes by ji měli mít i praktičtí lékaři. Ti mají očkovat především pacienty s chronickým onemocněním. Předpokládá se, že začnou v pondělí příští týden, protože každého pacienta museli k očkování vyzvat buď dopisem nebo telefonicky a to na určitý den. Vakcíny jsou totiž baleny po deseti a musí se do 24 hodin spotřebovat, jinak se mohou vyhodit.  

Nečekaně se proti očkování postavila značná část lékařů a sester. Odmítají vakcínu proto, že není dostatečně vyzkoušena.

"Nebudeme nikomu dělat pokusné králíky,“ řekl Právu Milan Kubek, prezident České lékařské komory. 

Léčba
Nekomplikovaná chřipková infekce nevyžaduje jinou než běžnou léčbu. Horečnatý stav lze úspěšně ovlivnit i chladnými nápoji, zábaly lýtek a nohou, ochlazující koupelí. Při vysokých horečkách (nad 39°C), které představují zátěž pro krevní oběh, je vhodné nasadit antipyretikum. Lékem první volby je paracetamol (paralen). Nutný je dostatečný přívod tekutin, případné tlumení kašle.

Zhruba polovina lékařů se nechává očkovat, další váhají a někteří podepsali i revers s tím, že vakcínu odmítají. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková je vyzvala k odpovědnosti.

"Pokud někdo z lékařského personálu, který je v první linii ve styku s pacientem, vakcínu odmítne, můžeme ho dočasně přeřadit na jiné pracoviště. Chod oddělení ale nesmí být ohrožen,“ řekl Právu prof. Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Tamiflu od lékaře 

Nárůst respiračních nemocí se tedy zpomalil, přibývá však komplikací.

Současně s vakcínami dostávají praktičtí lékaři a nemocnice i zásoby antivirových přípravků Tamiflu a Relenza. Jsou výhradně na lékařský předpis. Musí se nasadit do 48 hodin od začátku onemocnění. Později jsou již neúčinné.

Pacientům Tamiflu a Relenzu, která je určena hlavně těhotným ženám, budou nasazovat praktičtí lékaři. Pacienti anitivirotika dostanou zdarma, nemusí je shánět v lékárnách, protože lékaři jim je vydají přímo v ordinaci. 

Další zavřené školy a nemocnice

V České republice se dál zavírají některé školy a pro návštěvy nemocných i nemocnice. Škola má být nejméně na týden zavřena, jestliže onemocní 15 až 20 procent žáků. Rodiče dětí, kteří v důsledku chřipkových prázdnin nemohou chodit do práce, mají nárok na ošetřování dítěte, i když chřipku nemají. Tento nárok platí pouze u dětí do deseti let.

Řada nemocnic zakázala návštěvy hospitalizovaných, aby se virus nešířil. Panují v nich i velmi přísná hygienická opatření.

Neschopenku i později

V krajích, kde byla vyhlášena epidemie, mají dospělý, kteří onemocněli chřipkou, možnost zůstat doma. V takových případě zavolají svému praktickému lékaři, oznámí mu, že mají chřipku a pro neschopenku si mohou přijít až po pěti dnech. Lékaři ji budou vystavovat se zpětnou platností. Zaměstnavatelům ale nemoc musí nahlásit okamžitě.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám