Hlavní obsah

Těhotné ženy ohrožuje prasečí chřipka až 20krát silněji

Právo, Václav Pergl

Virus prasečí chřipky je velmi nebezpečný pro těhotné ženy zejména ve vysokém stupni těhotenství. Ohrožuje je 10 až 20krát víc než běžnou populaci, řekl Právu Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Pandemie podle něj neskončí jedinou vlnou a může podle něj trvat rok, možná i déle.

Foto: , Novinky

Článek

 „V důsledku zvětšující se dělohy jsou utlačovány plíce, těhotná žena hůře dýchá a je náchylnější k onemocnění dýchacích cest,“ řekl Vít. Teoreticky může být ohrožen i plod. „Zatím ale nejsou žádné poznatky o tom, že by k tomu docházelo,“ soudí Vít.

Předseda České vakcinační společnosti Roman Prymula upřesnil, že nejvíce jsou ohroženy těhotné ženy v pokročilém stadiu těhotenství, tedy ve druhém a třetím trimestru. „Proto je tak důležité, aby byly očkovány jak proti sezónní, tak proti prasečí chřipce. Stát je zahrnul do osob, které by očkovány být měly,“ řekl Prymula.

Pandemie potrvá rok, možná i déle

Vít tvrdí, že chřipková pandemie neskončí jen jedinou vlnou. „Očekáváme dvě vlny a pandemie může trvat devět měsíců, i rok. Nikdo neodhadne, jak dlouho to bude,“ řekl Vít. „Po této první vlně, která by mohla skončit v únoru nebo v březnu, může být měsíc, dva klid, a pak vypuknout ještě závažnější druhá vlna, třeba v létě.“

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít na pondělní tiskové konferenci.

Už dnes se ukazuje, že virus prasečí chřipky v populaci převládá nad virem sezónní chřipky. Průběh onemocnění v řadě zemí je závažnější. To je nový poznatek, protože až dosud se tvrdilo, že prasečí chřipka má lehký průběh.

Vždy nemocné srdce nebo plíce

Ve středu zemřela v nemocnici v Havířově 48letá pacientka, která je již osmou obětí prasečí chřipky v Česku. Dosud všech osm zemřelých mělo závažné srdečně-cévní onemocnění nebo onemocnění plic.[celá zpráva]

„Selhávalo jim srdíčko a někteří měli i závažné astma. Prasečí chřipka toto onemocnění ještě víc zhoršila,“ dodal hygienik. Informoval, že více jsou ohroženi i vysoce obézní lidé, ale je to jen druhotný ukazatel.

„Obézní lidé obecně mají více problémů s dýcháním, a proto i chřipka a respirační onemocnění jim dýchání zhoršují,“ dodal Vít. Plíce nestačí zásobovat tělo kyslíkem, a proto někteří obézní končí na umělé plicní ventilaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám