Hlavní obsah

Bém si nechá udělat nový audit opencard, zadal ho šéfovi magistrátu

– Praha

Primátor Pavel Bém (ODS) si ve středu zadal vyhotovení dalšího auditu kvůli kartě opencard. Zpracováním pověřil ředitele magistrátu Martina Trnku, hotov má být asi do měsíce. Bém to zdůvodnil, že chce mít jistotu, v jakém stavu se projekt nachází. Audit zveřejněný v úterý odhalil, že projekt vyšel Pražany na 888 miliónů korun a nevydělal nic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Pavel Bém

Článek

Hlavní díl odpovědnosti podle Béma nese jeho nedávný vyzyvatel ve funkci šéfa pražské ODS a náměstek Rudolf Blažek, věcnou odpovědnost pak vedoucí odboru informatiky Václav Kraus. Připustil ale i kolektivní odpovědnost všech členů rady, tedy i svou.

Podle autorů auditu, který v úterý novinářům Blažek představil, neodpovídají náklady na opencard současnému stavu projektu, odhad příjmů byl podle nich od počátku nerealistický. Odpovědnost nese podle auditu vedení města, magistrátní odbor informatiky, Dopravní podnik hlavního města Prahy i dodavatelé.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vedení města o opencard rozhodovalo podle prověrky na základě nereálně a účelově připravených prognóz. Odbor informatiky prý například nezajistil správné řízení projektu, podílel se na přípravě tendenčních materiálů pro vedení města, uzavíral nevýhodné smlouvy. Dopravní podnik přiděloval zakázky související s opencard bez výběrového řízení a nedohlížel na náklady. Dodavatelé podle prověrky nedodrželi klíčové vize projektu a neinformovali město o potížích. 

Bém: Padni komu padni, někdo ponese odpovědnost

Bém uvedl, že audit, který má v rukou zhruba 12 hodin, nyní studuje. "Nechal jsem zpracovat ještě jeden audit, protože s ohledem na komplexnost a složitost projektu chci mít opravdu jistotu, v jakém stavu se projekt nachází," uvedl primátor.

"Rozhodující odpovědnost za rozvoj informačních technologií nese pochopitelně 'resortní ministr' či v našem případě pan první náměstek Blažek. Věcnou odpovědnost pak ředitel odboru informatiky pan Kraus. Pochopitelně díl kolektivní odpovědnosti má každý člen rady, primátora nevyjímaje," řekl. Dodal, že platí princip padni komu padni. "Pokud se zjistí nedostatky, bude nezbytné je odstranit a někdo za ně ponese odpovědnost," uvedl.

Blažek, nedávný neúspěšný protikandidát Béma na funkci předsedy pražské ODS, uvedl, že má stejnou odpovědnost jako zastupitelé, kteří před třemi lety projekt odsouhlasili.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám