Hlavní obsah

Vítejte v pekle? Ne, vítejte na kongresu ODS, hřímal Topolánek

– Praha • Aktualizováno

Zástupci Občanské demokratické strany se v sobotu ráno sešli v pražském hotelu Clarion na 20. kongresu strany. Předseda strany Mirek Topolánek vystoupil v úvodu s velmi plamenným projevem. V něm řekl, že výměna vedení strany, kterou část ODS požaduje, by byla výtahem moci pro ČSSD. "Vítejte v pekle? Ne! Vítejte na kongresu ODS!" naznačil, že očekává velké střety.

Článek

Ty by měly být mezi ním a jeho kritiky, kteří preferují, aby si strany ještě před červnovými volbami zvolila nové vedení. Kritikům se ale nepodařilo prosadit hlasování o Topolánkovi.

Topolánek nové volby vedení strany odmítl. "Jiří Paroubek je zodpovědný za celou frustraci lidí a nedůvěru v politiky. To ho máme pustit k moci?" ptal se delegátů šéf ODS. Řekl také, že mohl být v klidu eurokomisařem, ale místo toho je na kongresu a bude se na něm bít.

Zdůraznil, že v případě změny managementu strany by došlo ke krachu v jarních volbách a přesunu do opozice. "V lepším případě je to cesta do pekel, v horším případě ještě dál," prohlásil Topolánek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek zahájil kongres ODS emotivním projevem.

Doplnil ale, že se nebrání generační výměně. "Potřebujeme nové lidi, ale já zde žádného bojovníka v lesklé zbroji nevidím," řekl.

"My chceme bránit svobodu a bezpečí občanů. Sakra, chceme nebo nechceme? To je o slzách nebo kýblech potu. Vítejte v pekle? Ne vítejte na kongresu ODS," zakončil svou úvodní řeč.

Hrůzostrašné sny

Topolánek svůj projev zahájil až hereckým vystoupením o svých snech. Ten první byl o úspěšném kongresu v modrém kde se skandovalo jméno lídra, z něhož se s hrůzou probudil s tím, že to ale nebyl kongres ODS, kde by ho oslavovali.

Následně řekl, že se mu zdálo o Vlastimilu Tlustém a Janu Schwippelovi, jak stojí nad jeho postelí, ukazují na něj a říkají "fuj".

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pražský primátor Pavel Bém na minulém kongresu prohrál boj o funkci předsedy ODS a vzápětí ztratil i post místopředsedy.

Gandalovič a Němcová

Část strany je nespokojená s tím, jak Topolánek stranu vede. Vyčítají mu, že se vzdal poslaneckého mandátu a dění ve Sněmovně, kde se často tvoří politika, sleduje jen z galerie. Strana také podle kritiků ztrácí vizi a není si úplně jistá, jaký program má nabídnout.

O post předsedy by se rádi ucházeli současní místopředsedové Petr Gandalovič a Miroslava Němcová. Jejich vyjádření jsou ale opatrná. Volit nové vedení by sice chtěli, ale jasné slovo, že je budou prosazovat, ani jeden z nich neřekl. Nedůvěru ve vedení vyjádřily Ústecký nebo Jihočeský kraj.

"Je jasné, že tento kongres být volební nemůže, budeme pravděpodobně hlasovat o tom, jestli tento kongres svolá mimořádný kongres, kde by strana volila nové vedení," řekl v sobotu v České televizi Gandalovič. Zopakoval, že pokud by kongres v únoru byl, bude kandidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám