Hlavní obsah

Volby již v únoru jsou nereálné, říká Klaus

Právo, Novinky, Michaela Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentu Václavu Klausovi se nezdá reálné, že by se volby do Poslanecké sněmovny měly konat již v únoru příštího roku. Na této možnosti se údajně domlouvají ČSSD a ODS. Řádný termín voleb je koncem května.

Článek

 „Nezdá se mi to smysluplné, nezdá se mi to reálné,“ řekl Novinkám Klaus.

"Já to zaprvé nevím. Neslyšel jsem o tom od žádného politika. Někteří politici jsou netrpěliví, že nevládnou," dodal prezident.

Podle informací z politických kuloárů se na možnosti vyvolat předčasné volby už v únoru 2010 domlouvají ČSSD a ODS. Řádný termín voleb je přitom až koncem května.

Podle zjištění Práva by za snahou šéfa ODS Mirka Topolánka a lídra soc. dem. Jiřího Paroubka měla být obava z pádu jejich popularity a stranických preferencí v kontrastu s oblibou premiéra Jana Fischera a nástupem nových politických subjektů TOP 09 a Strany práv občanů expremiéra Miloše Zemana. [celá zpráva]

„Dostal jsem takovou informaci. Dalo se to tušit v situaci, když chtěli poslat Fischera do Bruselu. Obava panuje také z TOP 09 a Zemana. Otázka je, jak by to chtěli provést, když se jim nepodařilo Fischera zbavit. Museli by nejprve shodit Fischerovu vládu, což by oba mohli odskákat u voličů,“ řekl v neděli Právu předseda jedné z menších parlamentních stran, který nechtěl být jmenován.

Šéf ODS Topolánek informaci, že s Paroubkem kují plán na předčasné volby, označil za spekulaci. „Na spekulace nebudu reagovat,“ sdělil Topolánek Právu na dotaz, zda se vedou úvahy, že by ODS a ČSSD vyvolaly volby na počátku roku 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám