Hlavní obsah

Protikorupční policie už začala stíhat poslance Wolfa

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie zahájila v pátek trestní stíhání nezařazeného ostravského poslance Petra Wolfa (49) kvůli zneužití státních financí. Právu to řekl dozorující státní zástupce Dušan Táborský. Policie tak učinila neprodleně poté, co obdržela oficiální rozhodnutí Sněmovny o jeho vydání z minulého pátku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nezařazený poslanec Petr Wolf

Článek

„Trestní stíhání bylo dnešního dne zahájeno pro několik trestných činů, jde o dva skutky. V prvním jde o úvěrový podvod dílem dokonaný a dílem nedokonaný a ve druhém o zkreslování údajů o stavu hospodaření a porušování autorského práva,“ řekl Právu v pátek Táborský z ostravského krajského státního zastupitelství. Informaci potvrdil také mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Usnesení policie podle něj právě v pátek vyhotovila a měla by jej v nejbližších hodinách předat Wolfovi. „Už to bylo odesláno,“ doplnil Táborský.

Wolfovi hrozí pět až dvanáct let vězení. Policie ho prověřovala od loňského září z podnětu Nejvyššího kontrolního úřadu kvůli tomu, že jeho ostravská firma UT 2002 získala státní dotace ve výši údajně až 11 miliónů korun na projekty zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje.

Wolf přitom jako docent a pedagog Slezské univerzity v Opavě vyučuje předměty týkající se informatiky a nemá tedy se životním prostředím nic společného. Podle podezření policie má odevzdaná práce mnohem nižší hodnotu a část peněz bylo použito k úplně jiným účelům. Wolf ale tvrdí, že studie o odpadu skončila patentem. V případě druhé studie podepsala jeho firma s ministerstvem životního prostředí dohodu o narovnání. Sám Wolf považuje svou kauzu za politickou.

Reklama

Výběr článků

Načítám