Hlavní obsah

Fischer do Bruselu nechce, vyzval k hledání jiného eurokomisaře

Právo, Novinky, ČTK, vm, jov
Praha
Aktualizováno

Premiér Jan Fischer odmítl variantu, že by se mohl stát novým eurokomisařem za Česko v Bruselu. Pro ČSSD a ODS je právě on čerstvým kandidátem na tento post. Fischer však ve svém dopoledním prohlášení uvedl, že svoji budoucnost nevidí v profesionální politice. Šéf ČSSD Jiří Paroubek v sobotu odpoledne uvedl, že se ještě ani oficiálně nevyslovil pro Fischerovu kandidaturu, jde podle něj o předčasnou věc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerský předseda Jan Fischer

Článek

 „Zatím jsem ještě ani nevyslovil v tom směru oficiálně, že by byl naším kandidátem pan Fischer. Dávat nějaké tiskové zprávy je trošku předčasné. Myslím, že celá tato věc je předčasná, jsou to úvahy. Myslím, že v pondělí rozhodne vláda a pak uvidíte,“ reagoval Paroubek na dotaz, co říká Fischerovu prohlášení, že odmítá být eurokomisařem. Dodal, že premiérovo prohlášení ještě nečetl.

Paroubek chce jednat se Švejnarem

Lídr ČSSD má v plánu jednat s kandidátem zelených na bruselský post, s ekonomem Janem Švejnarem. „Samozřejmě budu mluvit také s panem Švejnarem,“ sdělil Paroubek s tím, že se bude scházet i s „jinými lidmi“.Na otázku, zda by mohl být Švejnar společným kandidátem ČSSD a zelených na eurokomisaře, pak uvedl: „Myslím, že to jsou předčasné úvahy“.

Také místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka po zasedání Ústředního výkoného výboru v reakci na premiérovo vyjádření uvedl, že Fischer není jediným jménem, na kterém se budou schopny dvě nejsilnější strany shodnout.

Pokud by se Fischer skutečně stal eurokomisařem, v čele vlády ho měl údajně nahradit bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes, napsal server iDnes. Podle serveru chtěli ČSSD a ODS přesvědčit prezidenta Václava Klause dohodou právě o Pačesovi coby budoucím premiérovi. Pačes byl dříve navrhován na prezidentského kandidáta.

Foto: Archiv, Právo

Václav Pačes

"Pokud prezident kývne, musela by se celá operace, tedy jmenování nového premiéra, odehrát během 24 hodin," uvádl ještě před zveřejněním Fischerova prohlášení nejmenovaný zdroj serveru. 

Fischer ve svém prohlášení píše, že si důvěry stran v jeho osobu sice váží, ale do Bruselu odejít nechce. 

Vyzývám proto politické strany, aby pokračovaly v jednáních a došly k dohodě o novém českém komisaři
Jan Fischer

"Vzal jsem však na sebe spolu se svou vládou odpovědnost dovést zemi k řádným parlamentním volbám a od této odpovědnosti nemohu ze dne na den odejít," napsal Fischer.

"Několikrát jsem v poslední době opakoval, že ve věci nominace českého kandidáta na eurokomisaře upřednostňuji dohodu politických stran a že, pokud k ní nedojde, navrhnu vládě vlastního kandidáta. Proces výběru českého eurokomisaře nelze dále prodlužovat a nesmí přerůst v další vnitropolitickou krizi. Vyzývám proto politické strany, aby pokračovaly v jednáních a došly k dohodě o novém českém komisaři," uvedl Fischer.

Topolánek podle informací Práva na sobotním jednání stranické buňky v Praze-východ uvedl, že  Fischer je jediný kandidát, na kterém  je možná shoda s ČSSD. Odmítl, aby se novým premiérem stal ministr vnitra Martin Pecina. Nepotvrdil také Václava Pačese.

"Pan Pačes je nepochybně solidní člověk," řekl ČTK místopředseda ODS Petr Gandalovič. Vše je ale podle něho věcí dohody na eurokomisaři. "Nevidím důvod, proč by ODS měla ustupovat od Alexandra Vondry," dodal.

Vláda by padla

S případným odchodem Fischera z funkce premiéra by padla celá úřednická vláda. Prezident by pak musel jmenovat nového premiéra, který by sestavoval nový kabinet. Řádné volby jsou plánované na květen 2010.

Lídři obou nejsilnějších politických stran se v pátek večer na dotaz Práva nechtěli k Fischerově možné kandidatuře příliš vyslovovat. Šéf soc. dem. Paroubek pouze uvedl: „Nemám potřebu se k tomu vyjadřovat“.

Také předseda ODS Topolánek byl skoupý na slovo. „Zásadně nekomentuji spekulace,“ odvětil v esemesce na dotaz Práva, zda je pravdou, že eurokomisařem bude Fischer.

(Informace) není nepravdivá asi potud, jako že není nepravdivá informace, jako že naším kandidátem zůstává Vladimír Špidla, stejně tak jako jsou další vážní kandidáti, pan (Alexandr) Vondra, pan (Jan) Švejnar a tak dále
Jiří Paroubek

Topolánek také Právu sdělil, že informaci o Fischerovi popřel. Podle zjištění Práva se přitom hovoří o tom, že pondělní nominace na českého eurokomisaře bude překvapením.

Paroubek k tomu v sobotu ráno řekl: "(Informace) není nepravdivá asi potud, jako že není nepravdivá informace, jako že naším kandidátem zůstává Vladimír Špidla, stejně tak jako jsou další vážní kandidáti, pan (Alexandr) Vondra, pan (Jan) Švejnar a tak dále," podotkl Paroubek. Potvrdil, že se s Topolánkem "občas schází".

Informace, že by zástupcem Česka v evropské komisi mohl být Fischer, na zasedání ale podle místopředsedy socialistů Zdeňka Škromacha nezazněla. "Zatím náš kandidát je stále Vladimír Špidla. S tím, že ale na druhé straně je pravda, že budou předsedové jednat tak, aby do pondělka se našlo nějaké rozumné řešení, které by bylo dobré pro Českou republiku a nevedlo by ke konfliktu mezi vládou a stranami, které vládu umožnily," řekl Škromach.

Klaus: až skončí úřednická vláda

Prezident Václav Klaus je ze zvažované nominace premiéra Jana Fischera na eurokomisaře na rozpacích. Více ho zajímá, kdo by nahradil předsedu podle něj úspěšného úřednického kabinetu.

"Tato vláda je úspěšná, má mimořádnou podporu lidí a já jako prezident jsem na rozpacích, proč ji máme zrovna teď v tuto chvíli rozbít," řekl Klaus při své nynější návštěvě Spojených států.

Prezident očekává, že v neděli po návratu z USA povede s představiteli stran intenzivní jednání. Uvedl, že nemá nic proti tomu, aby se Fischer eurokomisařem stal. Podle něj by byl vhodným kandidátem, ale až poté, co skončí jeho mise v čele dočasné úřednické vlády. Ta by měla vést zemi do té doby, než bude sestavena vláda, jež vzejde ze sněmovních voleb plánovaných na květen příštího roku.

Fischer byl jako horký kandidát na post v komisi zmiňován v době, kdy se předpokládalo, že jeho úřednická vláda skončí po pozimních předčasných volbách.

ODS do funkce nominovala bývalého ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru, ČSSD požadovala setrvání nynějšího eurokomisaře Vladimíra Špidly. Obě strany opakovaně uváděly, že na svých nominacích trvají a kandidát politického soupeře je nepřípustný.

Anketa

Přejete si, aby se Jan Fischer stal eurokomisařem a Václav Pačes premiérem?
Ano
8,6 %
Ne
87,1 %
Nevím
4,3 %
Celkem hlasovalo 10027 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám