Hlavní obsah

Studenti a učitelé z Poděbrad zůstali po návštěvě Ukrajiny v izolaci

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poděbrady

Část studentů a učitelů poděbradského gymnázia Jiřího z Poděbrad se v sobotu vrátila z Ukrajiny, kde řádí chřipkové viry. Zprávy o šíření nemoci na Ukrajině byly jedním z hlavních důvodů, proč ředitel školy rozhodl o tom, že nechá všechny v domácí izolaci a v pondělí tato skupina nešla do školy.

Foto: Viktor Gurniak, Reuters

Na Ukrajině rozdávají lidem roušky, aby snížili riziko nákazy.

Článek

„Čekali jsme, zda se neobjeví příznaky nemoci. Nyní snad uplynula inkubační doba. Všichni kromě jednoho studenta jdou v úterý zase do školy, jeden žák zůstal pro jistotu doma, protože má kašel. Příznaky chřipky prý nemá, ale pro jistotu bude doma do pátku,“ řekl Právu ředitel Gymnázia Jiřího z Poděbrad Kamil Bříza, podle něhož se jedná o dva studenty, 11 pedagogů a sekretářka školy.

Karanténa podle něj vyhlášena nebyla. „Vše jsem pro jistotu konzultoval s hygieniky, po vyšetřeních u lékařů se rozhodli, že karanténa není potřeba, nikdo z účastníků neměl a dosud ani nemá žádné příznaky chřipky,“ dodal ředitel Bříza.

Právu o izolaci po ukrajinském výletě řekla jedna matka jednoho ze studentů. „Byli pár dní na Ukrajině, měl to být zájezd hlavně pro dospělé, takže tam naštěstí moc dětí nebylo. Syn mluvil s jedním kamarádem, který tam byl, nikdo snad nemá žádné příznaky nemoci,“ uvedla matka. Cílem zájezdu byl ukrajinský Užhorod.

Rozhodnutí ředitele nechat skupinu doma odsouhlasilo i vedení kraje. „Rozhodnutí pana ředitele je správné, zvlášť potom, co se objevilo v médiích o tamní chřipce si myslím, že je dobře, že jsou děti a učitelé doma,“ uvedl radní pro oblast školství Milan Němec (ČSSD).

Na Ukrajině se nakazilo chřipkou už 255 tisíc lidí, z nich už zhruba sedm desítek nemoci podlehlo, asi třetina z nich byla nakažená virem prasečí chřipky.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám