Hlavní obsah

Česko se už nezahřeje, obloha se zahalí sněhovými mraky

Novinky, Jiří Mach

Listopadová předpověď počasí ničím nepřekvapí. Po ránu budou teploty klesat pod bod mrazu, obloha se zatáhne, přibude dešťů i sněhových srážek. V průměru se budou teploty pohybovat kolem pěti stupňů Celsia. Vyplývá to z předpovědi Dagmar Honsové z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Už po víkendu, který by měl být prosluněný, se obloha začne mračit. V prvních deseti dnech nového měsíce bude převážně oblačno až zataženo na většině území s deštěm a přeháňkami a na horách začne přechodně sněžit.

Po ránu se budou tvořit mlhy a rtuť teploměru může místy klesnout k minus jednomu stupni Celsia, při vyjasnění dokonce až k minus čtyřem stupňům. Nejvyšší denní teploty by neměly překonat 11 stupňů Celsia.

Období od 11. do 20. listopadu

Potom se na pár dní vyjasní a až do zhruba poloviny měsíce bude převládat inverzní charakter počasí. Na většině území bude obloha polojasná nebo skoro jasná, zataženo nízkou oblačností bude jen místy, zřídka se vyskytnou opět mlhy.

Postupně se ale bude zatahovat a v některých oblastech budou padat dešťové srážky, které se ve středních oblastech promění ve sněhové. Ranní teploty se budou pohybovat v rozmezí dvou až minus čtyř stupňů, denní se pak vyšplhají ke čtyřem až devíti stupňům Celsia.

Období od 21. do 30. listopadu

Převážně oblačno by pak mělo zůstat až do konce podzimu. Po ránu lze očekávat mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Postupně se sněhové přeháňky přesunou ze středních poloh i do nížin. Polojasná obloha by měla být spíše vzácná.

Nejnižší teploty klesnou k nule, místy až minus šesti stupňům Celsia, přes den vystoupí maximálně k devíti stupňům, postupně se však ustálí v intervalu od dvou do šesti stupňů Celsia.

"Teplotně očekáváme celek jako průměrný - dlouhodobý teplotní normál pro ČR je 4,6 stupňů Celsia,“ sdělila Honsová Novinkám. Stejně tak se nepředpokládá ani výrazný odklon od dlouhodobého srážkového průměru, který se pohybuje kolem 43 milimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám