Hlavní obsah

Bobři ohrozili protipovodňové hráze

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Bobr jako plachý tvor? Ale kdepak! V Břeclavi sídlí hned u lidí. Bobr jako hrozba? Určitě, zvláště tam, kde se zabydlel v hrázích. Může je proděravět tak, že při nejbližší velké vodě nemusí vydržet. Neradostnou vizi potvrdila současná kontrola vodohospodářů na Dyji.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bobři nedělají problémy jen uvnitř hrází. Bez pardonu likvidují i vzrostlé stromy.

Článek

"Dopadlo to špatně. Na Nábřeží Antonína Dvořáka ve Staré Břeclavi jsme našli jednapadesát bobřích nor. Že tam jsou, jsme věděli, ale ten počet nás zaskočil. Na protějším břehu bylo patnáct nor. Relativně nejlepší situace je na odlehčovacím rameni Dyje, kde byly tři, či čtyři," řekl Právu vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.

Zjištění je výsledkem středeční společné kontroly Povodí Moravy, ekologů a odboru životního prostředí břeclavské radnice.

Aby měla smysl, protože vstupy do nor jsou pod hladinou, rozhodli se vodohospodáři vypustit vodu v části řeky nad jezem. Pak začaly skupiny mapovat situaci a prohledávat hráze. Výsledek všechny zaskočil.

Hrozba: jedna nebo dvě bobří rodiny 

"Nemůžeme určit, v kolika případech se jedná o nory a kde se jedná o pokusy je vybudovat. Ale zjistili jsme i nory podle vybudovaného průduchu až na korunu hráze. Nevíme ale, zda jsou obydlené či nikoliv,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

"Stav v oblasti nábřeží je opravdu hrozbou," potvrdil Vyhnálek nebezpečí v případě velké vody. Bobry narušená hráz nemusí vodě odolat a v akutním ohrožení by se ocitly asi čtyři tisíce obyvatel Břeclavi. Vše má mít na svědomí jedna až dvě rodiny bobrů. „Jejich odchyt nic nevyřeší. Uvolněné místo okamžitě zaujme jiná rodina, bobrů je v této oblasti hodně,“ řekla Lenka Hamšíková z České zemědělské univerzity. Podle Vyhnálka je jediným účinným řešením ochrana hrází záhozem z lomového kamene. To je ale jen v případě nábřeží investice kolem třiceti miliónů korun.

Bobr je chráněné zvíře

Přestože zkušenosti potvrzují přemnožení a následně značné škody, bobři jsou stále chránění. Se škodami se musí vypořádat správce toku. "Vzhledem k poškození v místech, kde byly zjištěny nory, bude Povodí Moravy řešit situaci vlastními prostředky ještě do konce roku. Ve stejném termínu požádáme o dotaci ze státního fondu životního prostředí z Operačního programu životní prostředí," řekla mluvčí.

Na hrozbu, kterou bobři jsou, upozorňovali starostové a správci toků již při povodních na jaře letošního roku. I podél toku Moravy panuje obdobná situace. "Bobr se nachází téměř na celém námi spravovaném povodí. K takto rozsáhlé činnosti však zatím došlo pouze v Břeclavi a v lokalitě Uhřičice – Chrbov na Přerovsku," uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám