Hlavní obsah

Poslanci v době krize plánují miliónovou cestu do Afriky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize-nekrize se na jih Afriky chce podívat poslanecká delegace. Sněmovna má stejně jako kdokoli jiný šetřit každou korunu, ale osmidenní cesta čtveřice poslanců rozpočtového výboru do Jihoafrické republiky za 1,2 miliónu korun je stále v plánu.

Foto: Profimedia.cz

Čeští poslanci jedou do slunné Pretorie řešit věci, které jsou zřejmě vyřešené.

Článek

V ceně je doprava, ubytování, stravné, tlumočení a pojištění. Poté, co se Právo začalo o letos nejdražší cestu dolní komory zajímat, se ale někteří účastníci zřejmě zastyděli a začali odpadávat.

Přitom cestu tento týden bez potíží schválil organizační výbor dolní komory, v němž jsou zastoupeny všechny kluby.

Na programu jsou neaktuální otázky 

A jaký má být program cesty od 8. do 15. listopadu? Podrobnosti zatím nejsou k dispozici, známé je pouze zdůvodnění, na jehož základě byla cesta schválena: jednání s partnerským výborem, fiskální politika, rozpočtové priority při přechodu k demokratické společnosti, vyrovnávání úrovně území, vzájemná ochrana investic.

K pádu apartheidu v JAR ovšem došlo již v roce 1994, v Česku to bude od pádu režimu příští měsíc dvacet let. A stejné otazníky vyvolávají  také ohlášené rozhovory o vzájemné ochraně investic. Tyto dohody má Česko uzavřené s desítkami států, přičemž ta s JAR platí rovněž od roku 1994.

Navíc JAR ani nepatří k prioritám české zahraniční politiky. Aspoň soudě podle toho, že ministerstvo zahraničí ještě pod vedením Karla Schwarzenberga zrušilo v Kapském Městě konzulát, zůstala jen ambasáda v Pretorii.

Také podle exportní strategie ČR na léta  2006 až 2010 nepatří tato země mezi klíčové trhy pro český export a investice.

Ve vzájemných obchodních vztazích figuruje JAR na čtyřicátém místě. Zajímavá je spíše jako turistická destinace. Tím spíš, že pro příští rok získala pořadatelství mistrovství světa ve fotbale.

Sobotka: cesta není důležitá

I když poslanci protestují proti názorům, podle kterých je parlament nejluxusnější cestovní kancelář, v tomto případě zbytečnost této cesty někteří připouštějí.

„Dohodli jsme se, že členové soc. dem. se této cesty nezúčastní a zůstanou doma,“ řekl Právu šéf frakce soc. dem. a předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka.

Podle něj by se měla úplně zrušit, avšak prý na tom zatím ve výboru není úplně shoda. „Cestu nepokládám za důležitou a jako předseda klubu bych uvítal, aby se jeho členové věnovali projednávání státního rozpočtu.

Jako členové delegace jsou uvedeni Petr Červenka a Josef Smýkal (oba soc. dem) a Miloš Patera s Danielem Rovanem z ODS.

O rušení cesty ale nic netušil místopředseda výboru Pavel Hrnčíř (ODS). „Nejsem členem delegace, nic o tom nevím,“ řekl Právu. Na otázku, zda to není luxus, taková cesta v době krize a projednávání rozpočtu, Hrnčíř uvedl, že nezná program.

I Vlček odřekl

Cesta čtyř poslanců rozpočtového výboru byla plánovaná už na loňský rok. Zatímco tehdy byly odhadované náklady 900 tisíc korun, letos už jsou 1,2 miliónu. „Nevím, proč došlo k navýšení rozpočtu,“ tvrdí Sobotka.

Náklady se přitom mohly vyšplhat ještě výš. Čtveřici poslanců měl doprovázet také šéf Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD). Podle zavedených pravidel vždy při každé cestě za oceán doprovází poslance někdo z vedení komory. Tentokrát prý padla karta na Vlčka, ale ten  v pátek Právu řekl, že svou účast kvůli zaneprázdnění ruší.

Vlček nechtěl hodnotit to, zda jde o zbytečnou cestu. „Je to rozhodnutí výboru,“ řekl s tím, že každý výbor má nárok na tři zahraniční cesty ročně a na víc prý peníze nedostane.

Cesta do JAR přitom není jedinou, jejíž zdůvodnění budí rozpaky. Obdobně působila i květnová cesta skupiny poslanců hospodářského výboru do Keni a Tanzanie či poslanců bezpečnostního výboru na Kapverdy.

Anketa

Měli by podle vás poslanci cestu do JAR raději zrušit?
Ano
97,2 %
Ne
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15876 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám