Hlavní obsah

Úřední vandalství: radnice nechala postříkat sprejem hroby patřící neplatičům

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamenický Šenov

Policie prošetřuje postup radnice v Kamenickém Šenově na Českolipsku, která nechala některé místní hroby postříkat sprejem. Tímto eticky sporným způsobem chtěla upozornit majitele hrobových míst, že neuzavřeli smlouvu a nezaplatili roční stopadesátikorunový poplatek.

Článek

Pracovníci úřadu na místním hřbitově nastříkali na desítky nezaplacených náhrobků zelenou fosforovou barvou asi třiceticentimetrové kříže. Hřbitov tak před blížícím se svátkem zesnulých vypadá jako po nájezdu vandalů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Fosforové kříže na hřbitově

"O této události jsme se dozvěděli z tisku. Okamžitě jsme reagovali a zahájili prověření případu. Budeme shromažďovat podklady pro vyhodnocení, zda nedošlo ke spáchání trestného činu výtržnictví,“ řekla Právu českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že policisté budou zjišťovat zavinění konkrétních osob.

I když nezaplatili, stále to je jejich majetek a nikdo nemá právo na něj cokoliv malovat.
místní obyvatelka

Mezi návštěvníky hřbitova vyvolala neobvyklá vymáhací akce velké pozdvižení. Nikdo nechápe, proč úřad nepostupoval více diskrétně a s úctou.

"Hrob rodiny našich známých také okřížkovali. Po smrti rodičů se ale odsud odstěhovali do Prahy a za hrob asi zapomněli zaplatit," řekla starší žena, kterou označkování hrobů velmi pobouřilo. "I když nezaplatili, stále to je jejich majetek a nikdo nemá právo na něj cokoliv malovat. V případě pietního místa je to nemorální," myslí si žena.

Podle Karla Švandy z kamenickošenovského správního odboru, který má správu hřbitova na starosti, se postupuje podle zákona. "Barva je smyvatelná, označení bude majitelům po zaplacení zdarma odstraněno," ujistil Švadna, který si výsledky akce pochvaluje. Na výzvu uveřejněnou v místním měsíčníku prý nezareagoval nikdo, nyní se už přihlásilo a zaplatilo 30 lidí.

Anketa

Považujete postup radnice za adekvátní?
Ano
23 %
Ne
77 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14360 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám