Hlavní obsah

Bývalý děkan a proděkan z Plzně dostali výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pověřený šéf práv v Plzni Jiří Pospíšil po poradě s kolegy rozhodl, že propustí bývalého děkana Jaroslava Zachariáše a exproděkana Ivana Tomažiče, kteří jsou společně s bývalým proděkanem Milanem Kindlem hlavními podezřelými v plagiátorské aféře. Oba muži dosud zůstávali na fakultě jako učitelé. Pospíšil v pondělí zrušení pracovního poměru podepíše a dokument oběma doručí.

Foto: ČTK

Jaroslav Zachariáš

Článek

"Jde o okamžité zrušení pracovního poměru, které začne platit od doručení tohoto rozhodnutí," řekl Právu Pospíšil. "Hlavním důvodem je plagiátorská aféra, poškodili dobrou pověst školy, přitom měli dbát jejího dobrého jména,“ uvedl Pospíšil. 

"Rozhodli jsme se, že jim zrušíme pracovní poměr. Čekali jsme týden, že snad dobrovolně sami opustí školu. Jsem přesvědčen, že pro pověst fakulty je třeba, aby odešli," vysvětlil Pospíšil. Zachariáš i Tomažič by měli skončit ke dni, kdy jim bude výpověď doručena.

Foto: , Novinky

Oba muži v minulých dnech jednali s Pospíšilem a avizovali, že by na fakultě chtěli zůstat a nadále učit. Dobrovolný odchod odmítli.

Oba muži v minulých dnech jednali s Pospíšilem a avizovali, že by na fakultě chtěli zůstat a nadále učit. Dobrovolný odchod odmítli.

Například Ivan Tomažič už dříve uvedl, že rozhodnutí o svém setrvání na fakultě nechá na Pospíšilovi. "Jsem učitel, který chce učit. Nejsem advokát, nejsem ani ten, který má majetkové prospěchy. Mám jeden byt v paneláku, dvě děti, čtyři vnoučata, jedno auto. To je vše, co mám," řekl.

Poté vše předám panu rektorovi a ten ať posoudí, zda zahájí odejmutí titulů, nebo ne
Jiří Pospíšil

Svůj odchod na rozdíl od Zachariáše a Tomažiče pro média potvrdil Kindl. Ten už minulý týden rezignoval na šéfa katedry občanského práva a jako zaměstnanec školy by chtěl skončit do konce měsíce.

Poslední práce neodpovídají standardům

Pospíšil v pondělí také oznámil, že dvě ze tří posledních rigorózních prací obhájených na právech v Plzni v říjnu před komisí v čele s exproděkanem Milanem Kindlem neodpovídají standardům. Nejde o plagiáty ani podvodné práce, ale tyto práce mají problémy se svou kvalitou, rozsahem a obsahem, dodal Pospíšil.

Foto: Petr Eret, ČTK

Bývalí proděkani Západočeské univerzity v Plzni Ivan Tomažič (vlevo) a Milan Kindl (vpravo) spojení s plagiátorskou kauzou na zdejší Fakultě právnické

Přezkoumání zadal u vedoucího katedry obchodního práva plzeňské fakulty Karla Eliáše. "Jsou určité nároky na tento typ práce a podle názoru pana profesora Eliáše nebyly splněny," uvedl Pospíšil.

V nejbližší době proto požádá o jakousi "supervizi" některého z předních expertů na zadaná témata z jiné právnické fakulty, aby bylo zajištěno srovnání. "Poté vše předám panu rektorovi a ten ať posoudí, zda zahájí odejmutí titulů, nebo ne," dodal.

Trojice uchazečů o titul JUDr. obhajovala práce 5. října bez vědomí nového šéfa fakulty. Bylo to už v době, kdy fakultou zmítaly skandály a její bývalé vedení v čele s děkanem Jaroslavem Zachariášem a proděkany Kindlem a Ivanem Tomažičem rezignovalo. V komisi zasedli kromě Kindla i jeho dva spolupracovníci, předseda akademického senátu fakulty Daniel Telecký a Ondřej David, bývalý spoluvlastník soukromé Vysoké školy v Karlových Varech.

Řízení vzápětí vyvolalo pochyby, protože se údajně uskutečnilo "v tichosti" a informace prý nebyly předem zveřejněny, což odporovalo vnitřní směrnici fakulty. V reakci na to proto zastavil Pospíšil až do odvolání rigorózní řízení a zadal přezkum prací.

Práce obhajovali předseda karlovarského občanského sdružení Mladí duchem a právník Ronald Němec (ODS), Marek Šlégl působící mimo jiné v dozorčí radě společnosti ČEZ Energetické produkty a David Petrilák, jenž pracuje údajně jako koncipient v jedné z advokátních kanceláří. Podle informací ČTK byla v pořádku pouze práce Marka Šlégla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám