Hlavní obsah

Jablonec odvolal kalamitu, lidé by však neměli chodit pod vzrostlé stromy

Právo, Barbora Silná
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou odvolal v pondělí ráno kalamitní stav. Ve městě se ale musí dodržovat bezpečnostní opatření. Kalamitu zde vyhlásili v pátek ráno poté, co ve městě napadlo během dvou dnů okolo metru sněhu, který zasypal chodníky a ve velkém polámal stromy ve městě.

Foto: Barbora Silná, Právo

Na některých místech v Jablonci stále leží popadané stromy.

Článek

„Silnice jsou průjezdné. Přesto ale nedoporučujeme občanům, aby chodili na městský hřbitov, Tyršových sadů a vůbec pod vzrostlé stromy, kde hrozí pád větví. Také nedoporučujeme vstup do zahrad škol a mateřinek,“ řekl Právu šéf tiskového odboru Městského úřadu v Jablonci nad Nisou Borek Tichý. Ve městě je stále na několika místech poškozené veřejné osvětlení a na odstraňování závad technické služby stále pracují.

Kalamitní stav na Liberecku a Jablonecku odvolali po pěti dnech v pondělí v 10 hodin také energetici. Bez proudu tak ale ještě stále v obou okresech zůstávají desítky domácností. Právu to sdělila mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová Hendrychová s tím, že ale stále evidují v obou okresech až stovky poruch na vedení nízkého napětí.

„Maximální počty poruchových čet stále opravují v oblastech postižených kalamitou poruchy na vedení nízkého napětí. Jedná se převážně o oblasti Vratislavice, Frýdlantsko, Tanvaldsko, Jablonecko, Liberecko a Chrastavko,“ podotkl mluvčí. Bez dodávek elektřiny jsou již jen jednotlivé ulice, domy a rekreační lokality.

V kraji jsou stále popadané stromy

„V mnoha případech opravy komplikuje velmi těžko přístupný terén, naši lidé se doslova musí prořezávat přes popadané stromy, které zatarasily přístupové cesty, a energetici se obtížně dostávají k vedení,“ dodala Holingerová Hendrychová.

V pondělí už také své brány po třech dnech otevřela liberecká zoologická zahrada. „Prohlídkové trasy v zahradě jsou už bezpečné. Stále ale probíhá odstraňování následků sněhové kalamity,“ informoval mluvčí ZOO Ivan Langr. Škody v zahradě představují částku asi 250 tisíc korun.

Také hasiči v Libereckém kraji stále pracují na odstraňování následků sněhové kalamity hlavně na Liberecku a Jablonecku, kde od čtvrtka vyjeli asi k 500 případů. V pondělí dopoledne jim ale byly nahlášeny další čtyři nové případy.

Reklama

Výběr článků

Načítám