Hlavní obsah

Mizerné počasí vydrží až do neděle

Novinky, Jiří Mach

Současná mizérie v počasí bude pokračovat i po celý víkend, byť se očekává mírné navýšení teplot, slabší vítr a úbytek srážek. Silničáři si neoddechnou, protože těžký sníh bude nadále lámat větve stromů. S počátkem nového týdne však dojde ke zlomu a počasí by se mělo dostat k říjnovému normálu. Na horách ovšem zůstane obstojný sněhový základ pro zimní sporty.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Oteplení přijde po neděli.

Článek

Po celý pátek bude na většině území zataženo až oblačno, od středních poloh opět se sněžením, v horských oblastech by mohlo napadnout až 30 centimetrů nového sněhu. "Tentokrát by mělo nejvíce sněžit v Krkonoších, v Krušných horách a v Jizerských horách, srážky by už neměly být tak intenzivní v Jeseníkách a Beskydech, na Vysočině by mělo napadnout deset a na zbytku území do osmi centimetrů,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi jedním až pěti stupni Celsia. Dobrou zprávou pro silničáře je, že intenzita větru bude slábnout. Očekává se převážně mírný, jen na Ústecku a Karlovarsku se vyskytne čerstvý vítr, který by v nárazech mohl dosahovat největší síly 70 kilometrů v hodině.  

Tou špatnou zprávou je, že s oteplením bude padat mokrý sníh. Teploty v tisících metrech na horách budou maximálně těsně pod bodem mrazu, takže sníh bude těžký a dále se budou lámat větve stromů.

Současné ochlazení je dáno shodou několika mimořádných okolností
"Je to dáno prouděním velmi chladného vzduchu od severu, který vlastně nemá šanci se kde ohřát, protože prochází takovým koridorem kolem tlakové níže, která má střed nad Evropou východní, a tlakové výše nad Evropou západní. Tento úzký pruh chladného severního proudění jde pouze sem do Evropy střední. Většinou to bývá tak, že by se někde zastavil, ohřál, tentokrát kvůli rozdílům tlakových útvarů na to není prostor. Předloni jsme se s podobným vpádem studeného vzduchu potýkali již 5. září a loni 12. října, ale jen na jeden nebo dva dny, takže napadal pouze slabý poprašek v horských oblastech. Extrémní je to v tom, že tato synoptická situace nad Evropou trvá prakticky celý týden.“Dagmar Honsová, Meteopress

V sobotu bude opět oblačno až zataženo, na většině území s občasnými přeháňkami, které by zpočátku dne měly být od středních poloh a později i od vyšších poloh sněhové. V horských oblastech by nemělo napadnout více než 20 centimetrů nového sněhu, v nižších polohách nasněží do šesti centimetrů, nebo se bude jednat o srážky dešťové či smíšené. Odpolední teploty mohou dosahovat až šesti stupňů. Vítr bude nadále foukat jen mírný a ještě by měl slábnout.  

Mračna se neroztrhají ani v neděli, přeháňky se však budou vyskytovat pouze místy, na horách nasněží už nejvíce deset centimetrů. V polohách od 600 metrů nad mořem níže to budou srážky dešťové nebo smíšené. Nemělo by ale napadnout více než tři milimetry srážek. Nejsilnější vítr by měl dosahovat asi čtyř metrů za sekundu. 

Od nového týdne se očekává výrazná změna, obloha se vyjasní a rtuti teploměrů by měly poskočit až o deset stupňů Celsia. V pondělí se očekávají v horských oblastech ještě ojedinělé slabé přeháňky, teploty se budou pohybovat mezi pěti až devíti stupni. V úterý si ještě o stupeň polepší, ke konci týdne se dotáhnou až k hranici 14 stupňů Celsia. 

V denních hodinách se očekávají mlhy a nízká oblačnost, nahrazovat by je ale měla  polojasná obloha. "Měl by převažovat inverzní charakter typický pro říjen a příjemné teploty. Sníh bude odtávat a zůstane jenom na vrcholcích českých hor. Například na vrcholcích Beskyd už máme metr sněhu, což už je dobrý základ na lyže,“ uzavřela Honsová.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám