Hlavní obsah

Když dá listonoš výzvu o obsílce na dveře, listovní tajemství neporuší

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzvu k vyzvednutí soudní obsílky může pošťák přilepit adresátovi na dveře, aniž by tím porušil poštovní tajemství. Ministerstvo spravedlnosti, Česká pošta a Český telekomunikační úřad se před několika dny dohodly na tom, že nová pravidla občanského soudního řádu platí.

Článek

Jejich smyslem od počátku bylo, aby se účastníci soudních řízení nemohli vyhýbat soudu tím, že si obsílku prostě nevyzvednou. Pošťák má nově v případě, že adresáta nezastihne, povinnost umístit výzvu k vyzvednutí obálky na poště buď do schránky, nebo na „viditelné místo“, tedy třeba na dveře nebo nástěnku u vchodu bytového domu.

Pokud si adresát psaní nevyzvedne, bude po deseti dnech považováno za doručené a on může být například souzen v nepřítomnosti.

Sousedi mohou narušit listovní tajemství

Nová pravidla však začátkem října zpochybnil Český telekomunikační úřad. Nelíbilo se mu, že by si zprávu od pošty mohli na cizích dveřích přečíst například sousedi. Po schůzce zástupců úřadu, pošty a ministerstva spravedlnosti je prý už jasno.

„Shodli jsme se, že vyvěšením výzvy není porušen zákon,“ řekl Právu náměstek ministryně spravedlnosti Marek Görges.

Ten sice připouští, že nový občanský soudní řád je v rozporu s poštovním zákonem, který hovoří o listovním tajemství, zároveň ale zdůrazňuje, že nový zákon je tomu poštovnímu nadřazen.

„Na té schůzce skutečně došlo k vysvětlení a úřad by v tom už žádný problém vidět neměl,“ řekla mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Dana Makrlíková.

Na dveře ano, na popelnici ne

Podle mluvčí České pošty bude třeba upravit poštovní pravidla pro doručování zásilek tak, aby všech 12 tisíc doručovatelů postupovalo stejně. „Jestli je řečeno, že výzva má být umístěna do schránky, nebo na jiné vhodné místo, měli bychom specifikovat, co vhodné místo není,“ vysvětlila Marta Selicharová.

„Dveře nebo nástěnka jistě vhodným místem jsou, ovšem třeba strom nebo popelnice už těžko,“ dodala mluvčí.

Nová pravidla pro doručovatele by měla kromě zásilek se zeleným pruhem od soudů upravit také postup doručovatelů při práci s jinou úřední korespondencí, například urgencemi od úřadů, bank nebo energetických závodů.

Interní předpis, který pošta připraví, bude ministerstvo spravedlnosti ještě připomínkovat. „Pokud poštovní doručovatel dojde k závěru, že výzvu u adresáta vhodně vylepit nejde, tak ji vrátí soudu a soud ji vyvěsí na úřední desce. Závazná lhůta pro vyzvednutí pak bude stejná,“ doplnil Görges.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám