Hlavní obsah

Cukrovkou trpí milión Čechů, příliš se stresují a jedí ve fast-foodech

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku dramaticky stoupá počet nemocných cukrovkou. Podle odborníků trpí chorobou asi milión lidí, tedy téměř desetina obyvatel.

Článek

„Ročně nově diagnostikujeme kolem 50 tisíc nových pacientů, což v přepočtu na počet obyvatel je jedno z nejvyšších čísel v Evropě,“ řekl Právu v pondělí Milan Kvapil, předseda Diabetické asociace ČR a přednosta interní kliniky FN Motol, kde diabetes léčí.

„Registrovaných nemocných cukrovkou už je zhruba 800 tisíc, což je skoro dvakrát tolik, než bylo v roce 1989. Dalších 100–150 tisíc má cukrovku a neví o tom. Reálně tedy může být v ČR necelý milión nemocných, tedy téměř desetina národa,“ uvedl Kvapil s tím, že každoročně na diabetes a jeho komplikace zemře zhruba 35 tisíc lidí.

Život diabetika je podle Kvapila v průměru o sedm let kratší a riziko infarktu nebo mrtvice dvakrát až čtyřikrát vyšší než u zdravého člověka.

Viníci: stres a nezdravá jídla

„Raketový vzestup počtu nemocných cukrovkou je důsledek rychlého a nezdravého stravování, nadváhy a obezity, nedostatku pohybu a přemíry stresu, který k přejídání vede. Státní program boje s tímto onemocněním neexistuje, a to i přestože léčba nemocných stála v roce 2006 dvacet miliard korun a loni to určitě nebylo méně. Většina nákladů je pak spotřebována na léčbu pozdních komplikací,“ soudí Kvapil.

Nejčastějšími důsledky onemocnění jsou infarkty, mozkové mrtvice, ale také oslepnutí, amputace končetiny a další.

Kvapil tvrdí, že každý by si měl nechat alespoň jednou za rok změřit hladinu krevního cukru a nepodceňovat toto onemocnění. Často se cukrovka totiž zjistí náhodou při jiném onemocnění, a to proto že v počátečním stadiu většinou nemocný na sobě nic nepociťuje.

Někdy je odhalena až při komplikacích, jakými jsou náhlé bezvědomí, poškození ledvin či ateroskleróza. Riziko onemocnění lze snížit až o 60 procent podporou zdravého životního stylu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám