Hlavní obsah

V Česku už druhý den padaly teplotní rekordy

Novinky, ČTK, jas, hon, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Praze a na řadě dalších míst padly ve čtvrtek letité teplotní rekordy. V Klementinu meteorologové naměřili v 15:00 rovných 24 stupňů Celsia. Vůbec nejtepleji ale bylo na jihu Moravy. Ve Strážnici naměřili meteorologové dokonce 27,4 stupně.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Článek

V Klementinu byl překonán rekord z roku 1966, v Ostravě Mošnově, kde bylo 25,6 stupně, padl rekord z roku 1977 Na obou místech bylo ve čtvrtek o 0,4 stupně tepleji než dosud uváděly tabulky.

Rekordy padly v Moravskoslezském kraji i na dalších dvou místech. Právo o tom informoval meteorolog Eduard Jarcovják z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Teplotní rekordy z roku 1977 byly před třetí hodinou odpolední překonány také v Ostravě-Porubě, kde bylo naměřeno 25,3 stupně, a v Lučině u Žermanické přehrady, kde teploměry naměřily 25,5 stupně - o pět desetin více než před 32 lety.

V Olomouckém kraji zaznamenali meteorologové rekordní teploty na čtyřech místech. V Javorníku na Jesenicku, Jeseníku, Bělotíně na Přerovsku a obci Luká na Olomoucku. Rekord starý 80 let padl ve čtvrtek i v Pardubicích.

Nové teplotní rekordy pro 8. říjen (ve stupních Celsia)
starý rekordnový rekord
Klementinum23,6 stupně (1966)24 stupňů
Mošnov25,2 stupně  (1977)25,6 stupně
Pardubice23 stupňů (1929)23,8 stupně
Olomouc23,2 stupně (1977)24,3 stupně

Teplotní rekordy padly na mnoha místech České republiky již ve středu. Vůbec nejvyšší teplotu zaznamenala stanice v Kuchařovicích u Znojma, a to 27,8 stupně.

Teploty v Česku dosahují v posledních dvou dnech podobných hodnot, jako hlásí balkánské země. Zima už naopak panuje ve střední a severní oblasti skandinávských zemí, kde teploty vystupují jen mezi nulu až šest stupňů a kde se objevil první sníh.

„V pátek už bude chladněji, takže další rekordy stoprocentně padat nebudou,“ uvedl Jarcovják.

Rekordy padaly na Slovensku i v Maďarsku

Teplé počasí je v celé střední Evropě. V Popradě pod Vysokými Tatrami padl ve čtvrtek 32letý teplotní rekord, v poledne tady naměřili 24,2 stupně. Dosavadní rekord z roku 1977 představoval 22,1 stupně.

Neobvyklé teplo bylo i na Lomnickém štítě, tam meteorologové ve výšce 2633 metrů nad mořem naměřili 9,1 stupně. "Na toto roční období to je neobvykle vysoká teplota," cituje agentura TASR Ľubomíra Stančíka z tamější observatoře.

Rekord hlásilo také maďarské hlavní město. V Budapešti naměřili ve čtvrtek 28,5 stupně. Dosavadní rekord byl z roku 1942, kdy naměřili 27,2 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám