Hlavní obsah

Poslanci TOP 09 se rozcházejí se svým domovským poslaneckým klubem

Klub lidoveckých poslanců opustí čtyři členové strany TOP 09, kterou po vnitřních roztržkách založil bývalý šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Předseda lidovců Cyril Svoboda požadoval, aby se čtveřice poslanců původně zvolená za KDU-ČSL vzdala mandátů, a dodal, že jinak hrozí vyloučení z klubu. Svoboda kritizoval jejich odklon od etických principů strany. Podle Kalouska naopak lidovci zradili program, s nímž se v roce 2006 dostali do Sněmovny.

Článek

Odchod TOP 09 z lidoveckého klubu potvrdil Kalousek. Podle něj setrvával spolu s Vlastou Parkanovou, Pavlem Severou a Janem Husákem v klubu pouze formálně. Politici podle něj z klubu neodešli, aby neobtěžovali technicky organizační aparát Sněmovny i klubu KDU-ČSL a nekomplikovali situaci, uvedl Kalousek. Svoboda je k tomu podle Kalouska nikdy nevyzval.

"Slušnost je vykládána opět jako slabost. Kdyby nám to řekl půl větou na chodbě, tak bychom šli," postěžoval si Kalousek na Svobodovu adresu. Nový klub TOP 09 zakládat nebude, nemá na to dostatečný počet členů.  

Výzvu k složení mandátu adresoval Svoboda poslancům s argumentem, že poslanci zvolení za KDU-ČSL, kteří jsou dnes v TOP 09, odporují hodnotám, které vycházejí z křesťanství a které lidovci hájí.

Lídři kandidátek TOP 09 podle něj popírají základní etické principy, které lidovci preferují. Poslanci TOP 09 také ve Sněmovně nepodpořili lidovecký návrh na omezení a vyšší zdanění hazardu, čímž údajně dali najevo, že jim na schodku rozpočtu tolik nezáleží a že jsou pro ně důležitější zisky firem provozujících hazard. Svoboda také zpochybnil transparentnost volební kampaně TOP 09.

Výhrady Cyrila Svobody vůči TOP 09
1) Lídři kandidátek TOP 09 ve více krajích otevřeně popírají základní etické principy, ke kterým se KDU-ČSL hlásí.
2) Poslanci, kteří přeběhli k TOP 09 nepodpořili návrh na omezení a na vyšší zpoplatnění hazardu a odmítli 4,5 miliard korun, který by tento návrh Cyrila Svobody do státního rozpočtu přinesl. Dali tak najevo, že to se snižováním schodku státního rozpočtu nemyslí tak vážně a že zisky společností provozující hazard jsou pro ně důležitější než podpora rodin.
3) Politický subjekt TOP 09 uvádí, že na předvolební kampaň věnoval částku kolem 20 miliónů korun. Mediální odborníci odhadují, že kampaň srovnatelných rozměrů by měla stát nejméně desetkrát tolik. Role Miroslava Kalouska jako ministra financí v šíření hazardu v České republice tak dává živnou půdu ke spekulacím, zda mezi rozsahem kampaně a podporou hazardu ze strany TOP 09 není nějaká souvislost.
Zdroj: Mluvčí KDU-ČSL Martina Kaderová

Podle Kalouska se naopak Svoboda a jeho část KDU-ČSL odklonili od programu, se kterým šli v roce 2006 do voleb. "To není moje úvaha, to jsou jejich vlastní slova, když tvrdili, že konečně opustili Kalouskův program," uvedl. S tím, že když si jeho bývalí straničtí kolegové zvolili cestu socialistů, bylo to jejich legitimní rozhodnutí a on je k ničemu nevyzýval. "Zdvořile jsme odešli a hlavní zásady programu prosazujeme dál," tvrdí.

Na TOP 09 kvůli jejich působení ve Sněmovně útočí také ČSSD. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek označuje poslance TOP 09 za "přeběhlíky", Kalouska pak kritizuje za jeho údajně vulgární výroky.

Podle posledních předvolebních průzkumů dosahuje TOP 09 větší popularity než KDU-ČSL, která se pohybuje na hranici volitelnosti.  

Reklama

Výběr článků

Načítám