Hlavní obsah

TOP 09 je jen Kalouskovo podnikání, měl by odejít z politiky, tvrdí ČSSD

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Představitelé ČSSD vyzvali člena přípravného výboru TOP 09 Miroslava Kalouska k tomu, aby se vzdal poslaneckého mandátu a odešel z politiky. Důvodem má být dvojice sponzorských darů, které jeho strana obdržela od lidí, kteří mají podle ČSSD zištné cíle. Kalousek obě obvinění důrazně odmítl a označil je za hlouposti.

Článek

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek označil na páteční tiskové konferenci nejprve TOP 09 za "podnikatelský subjekt Miroslava Kalouska" a vzápětí bývalého ministra financí vyzval k rezignaci na poslanecký mandát.

Zaorálek s odkazem na veřejné zdroje uvedl, že strana dostala miliónový dar od podnikatele Štefana Loncnara, který straně věnoval milión korun a jehož společnosti v minulosti poskytla úvěr společnostem kolem ústecké Setuzy. Tu v té době ovládala skupina kolem podnikatele Františka Mrázka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek

Kalousek upozornil, že Setuze nepůjčil Loncnar, ale Lublaňská banka, jejímž je manažerem. Kalousek dodal, že posláním banky je poskytovat úvěry a nelze na tom spatřovat nic nekalého, neboť Setuze v dané době půjčovaly finance i další banky.

ČSSD: Měla by to vyšetřit policie

Sociální demokraté také vyzvali předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby vrátil další sponzorský dar, který jeho strana obdržela od brněnského podnikatele Dušana Novotného. Ten věnoval TOP 09 částku 11 miliónů korun a dle Zaorálka tento dar údajně označil za "dobrou investici", což je podle místopředsedy ČSSD na pováženou.

Firma Novotného se podle Zaorálka soudí s ministerstvem financí o desítky miliónů. Zaorálek má za to, že Kalousek, který se netajil tím, že by znovu rád vedl ministerstvo financí, by mohl tento spor ovlivňovat. Zaorálek následně vyzval Kalouska, aby se podobně jako poslanec Šustr vzdal mandátu. O věc by se prý měla začít zajímat i policie. [celá zpráva]

Na toto obvinění Kalousek uvedl, že dárce Novotný skutečně figuruje jako spolumajitel ve společnosti Orgapol. Zároveň dodal, že firma  se v roce 2007 cítil poškozena finančním úřadem a navrhla ministerstvu mimosoudní vyrovnání. To resort odmítl a celá věc nyní probíhá standardní soudní cestou, upozornil poslanec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám