Hlavní obsah

Ázerbájdžánský prezident vzkázal pozdrav „příteli Topolánkovi“

– BAKU
Právo, Jiří Ovčáček (Baku)

Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták vyjednává v Ázerbájdžánu o energetické bezpečnosti a vojenské spolupráci Česka s touto zemí. Barták například se svým resortním protějškem podepsal memorandum o vzájemné spolupráci. Ministra přijal ve čtvrtek také ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev. Ten na jednání požádal o vyřízení pozdravu jeho „příteli Mirku Topolánkovi“.

Článek

V Ázerbájdžánu, který doslova přetéká zásobami ropy a také nezanedbatelnými zdroji plynu, se s českými politiky dveře netrhnou. Nyní zemi navštívil ministr obrany Barták, předtím do Baku zavítal i ministr financí Eduard Janota. Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) byl v Ázebrbájdžánu dokonce třikrát.

Jde o hodně. Evropa chce diverzifikovat zdroje plynu, aktuálně se řeší výstavba plynovodu Nabucco. A role Baku není zanedbatelná. Barták ve čtvrtek jednal s prezidentem Alijevem zhruba hodinu a bavili se kromě energetické bezpečnosti i o vojenské spolupráci.

Alijev přitom ocenil české předsednictví EU a vzpomněl i na Topolánka, kterému vyřídil pozdrav. „Ocenil vysoce české předsednictví EU, projekt východního partnerství a roli ČR v něm. Prohlásil také, abychom pozdravovali jeho přítele Mirka Topolánka,“ řekl Právu Barták.

„Diskutovali jsme možnosti diverzifikace energetických zdrojů, ropy a plynu. Prezident Alijev zdůraznil, že to není jenom obchodní záležitost, ale také záležitost národní bezpečnosti,“ doplnil k setkání s prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám