Hlavní obsah

Fischer: Církev kvůli krizi nebude spěchat na majetkové vyrovnání

Praha
Aktualizováno

Premiér Jan Fischer v sobotu odpoledne po jednání s vatikánským státním sekretářem Tarcisem Bertonem řekl, že pro českou katolickou církev v současnosti není prioritou majetkové vyrovnání. Církev je připravena vyčkat s řešením této problematiky na hospodářské oživení.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Premiér Jan Fischer

Článek

"Katolická církev je připravena tato jednání teď neiniciovat, odložit je a vyčkat na ekonomické oživení," řekl Fischer novinářům. "Já jsem na druhou stranu konstatoval, že jsem přesvědčen, že potom český stát se k řešení této otázky bude schopen a připraven vrátit," dodal.

Fischer se s Bertonem setkal v rámci návstěvy papeže Benedikta XVI. v České republice. 

Česko otázku vyrovnání s církvemi dosud nevyřešilo. Za vlády Mirka Topolánka (ODS) se sice podařilo dotáhnout dohody na odškodnění ve výši 83 miliard korun pro církev se splátkovým kalendářem na 60 let, sněmovna ji ale hlasy KSČM, ČSSD a bývalého člena ODS Vlastimila Tlustého zablokovala.

Absence smlouvy s Vatikánem dobrým vztahům nebrání

Vedle vyrovnání státu s církvemi je další třecí plochou vztahů mezi Vatikánem a Českem dosud neratifikovaná mezistátní smlouva. Fischer dnes uvedl, že tato situace sice nebrání velmi dobré vzájemné komunikaci, je ale třeba v řešení této otázky pokročit.

"Shodli jsme se (s Bertonem) na tom, že v brzké době najdeme více času, kde tyto problémy budeme diskutovat podrobněji a důkladněji," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám