Hlavní obsah

Paroubek odpovídá Havlovi, školí ho v mezinárodní politice

– Praha

Dopisová přestřelka mezi předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a exprezidentem Václavem Havlem pokračuje. Poté, co si Paroubek od Havla vykoledoval obvinění ze lži za svá slova o železných oponách, pustil se šéf ČSSD do bývalé hlavy státu a nařkl ji z nepochopení současné mezinárodní politické situace a ze snahy znovu rozdělovat Evropu a svět.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek, Novinky

Článek

Paroubek nejprve napsal v článku pro páteční Právo, že Obamova politika "naráží na odpor konzervativců typu Mirka Topolánka, Alexandra Vondry, Karla Schwarzenberga, ale i Václava Havla, kteří touží po světě železných opon".

Vzápětí se ozval Havel, který Právu zaslal svůj dopis zveřejněný v sobotu. Paroubkovi v něm napsal: "Lžete. Padesát let jsem naopak - v rámci svých skromných možností - přispíval k pádu železné opony. Na rozdíl od vás." [celá zpráva]

To Paroubka vedlo k odeslání dopisu, v němž oceňuje Havlovu "vynikající zásluhu" při zabezpečení Česka v EU a NATO, ale současně exprezidenta viní ze snahy Evropu a svět znovu rozdělovat.

"Nejste schopen pochopit potřebu hledání nového celosvětového konsensu a dialogu, který je nezbytný při řešení palčivé situace v Iráku, Afghánistánu, Íránu, ale i Severní Koreji," napsal Paroubek.

Vadí mu, že Havel "je jedním z vůdčích politiků, kteří se snaží zabránit nezbytné spolupráci USA - NATO - Rusko, která je základní bezpečnostní linií nového prezidenta Baracka Obamy a jeho týmu a je jednoznačně a vřele akceptována představiteli vyzrálých zemí EU".

Paroubek píše Havlovi
Vážený pane Havle, mé stanovisko, kdy jsem Vás zařadil mezi Mirka Topolánka, Karla Schwarzenberga i Alexandra Vondru, kteří sází na kartu vojenské konfrontace, je zcela promyšlené a trvám na něm. Nezpochybňuji, že jste se zasazoval o pád železné opony rozdělující Evropu na „kapitalistický“ Západ a „komunistický“ Východ. Na druhé straně jste jedním z vůdčích politiků, kteří se snaží zabránit nezbytné spolupráci USA–NATO–Rusko, která je základní bezpečnostní linií nového prezidenta Baracka Obamy a jeho týmu a je jednoznačně a vřele akceptována představiteli vyzrálých zemí EU. Mimo jiné francouzským prezidentem Sarkozym, italským ministerským předsedou Berlusconim, německou kancléřkou Merkelovou a jako základní filozofie NATO též prosazována novým generálním tajemníkem NATO Rasmussenem. Nedávný tzv. dopis bývalých představitelů střední a východní Evropy, jehož jste významným signatářem, se snaží torpédovat vybudování nové bezpečnostní architektury Evropy i světa a vrátit svět do období celosvětové konfrontace. Ta v období konzervativního prezidenta Bushe vedla k vyvolání dvou válečných konfliktů v Iráku a Afghánistánu a vedla ke zcela zbytečnému nárůstu napětí mimo jiné s Ruskem. Trvám na tom, že chcete Evropu a svět znovu rozdělovat a nejste schopen pochopit potřebu hledání nového celosvětového konsensu a dialogu, který je nezbytný při řešení palčivé situace v Iráku, Afghánistánu, Íránu, ale i Severní Koreji. Nepochopil jste, že Česká republika – a to i Vaší vynikající zásluhou – je skvěle zabezpečena, protože je součástí největšího ekonomického politického uskupení světa – Evropské unie a nejsilnějšího vojenského sdružení světa NATO.Jiří Paroubek

Anketa

Myslíte si, že se Václav Havel snaží rozdělovat Evropu a svět?
Ano
21,4 %
Ne
75,6 %
Nevím
3 %
Celkem hlasovalo 12678 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám