Hlavní obsah

Demonstranti v maskách odmítli prznění shromažďovacího zákona

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přes 200 lidí, převážně příznivců squattingu, v úterý v podvečer na pražském Palackého náměstí protestovalo proti znění zákona o shromažďování, který zakazuje si zahalovat obličej.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zahalovat si obličej se na shromáždění už nesmí.

Článek

„Postoj občanské neposlušnosti, vědomé porušení zákona, se už také vyplatil,“ uvedla Helena Svatošová ze sdružení Iuridicum Remedium, které akci spoluorganizovalo. Podle ní chtěla některá sporná ustanovení zákona odstranit i legislativní rada vlády, nic se ale nestalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podle Svatošové by měl zákon posoudit Nejvyšší správní nebo Ústavní soud. Organizátoři míní, že nezákonný tak bude i karneval v maskách, který příznivci squattingu chystají v rámci Týdne nepřizpůsobivosti na sobotu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Několik přítomných policistů se lidmi v maskách nenechalo vyprovokovat k žádné akci. Velitel policejního opatření na Palackého náměstí Luděk Dytrt Právu řekl, že soudy nejednoznačně vykládají případy lidí zadržených kvůli zahalenému obličeji na shromáždění. „Nehledáme žádné záminky pro zásah,“ reagoval pro Právo Dytrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám