Hlavní obsah

Rathův poradce Bušina přiznal: zadávat zakázky sám sobě byla chyba

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší poradce středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) Filip Bušina (33) vůbec poprvé přiznal chybu při zadávání veřejných zakázek ve středních Čechách.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina na snímku z doby, kdy reprezentoval Česko v boxu.

Článek

Ještě než se stal loni v prosinci investičním náměstkem středočeských krajských nemocnic, vlastnil společnost Executive Project Groug (EPG), která rozhodovala o přidělení některých veřejných zakázek v kraji, především v tamních oblastních nemocnicích.

Ve dvou případech EPG přitom vybrala jako vítěze akciovou společnost Stavby, která však rovněž z poloviny patřila Bušinovi.

„Samozřejmě teď zpětně můžu říct, že byla chyba, že stavební společnost, kterou jsem vlastnil, se hlásila do zakázek, které zařizoval administrátor, kterého jsem vlastnil také. Po právní rovině je to čisté a nemůže mi nikdo nic, ani střet zájmů to není. Je to ale špatné v etické rovině,“ řekl Právu Bušina.

Dnes prý žije z úspor a nepodniká, protože je od června stíhaný kvůli třísetmiliónovému daňovému úniku z jeho jiného soukromého podnikání a z funkce náměstka mezitím rezignoval. Tentýž den přerušil i své členství v ČSSD.

Firmy prý včas prodal

O své trestní kauze se bavit nechce, ale svou problematickou roli při získání veřejných peněz dnes hájí. Vše se prý odehrálo v době, kdy nebyl investičním náměstkem oblastních nemocnic a kdy kraji šéfoval hejtman Pavel Bendl (ODS).

Poté co Bušina dostal od Bendlova nástupce Ratha nabídku dělat náměstka v nemocnicích, zbavil se podle svých slov majetkových podílů ve všech svých firmách, a to včetně EPG a Stavby.

„Ani jedna firma, která vyhrála veřejnou zakázku v době, kdy jsem byl investičním náměstkem oblastních nemocnic Středočeského kraje, se mnou v té době neměla nic společného, žádnou z nich jsem nevlastnil,“ prohlásil Bušina.

Firmu EPG přitom prodal 21. listopadu, což Právu doložil smlouvou o prodeji svých akcií. Celkem šlo o 90 % akcií, které od něj koupil druhý, do té doby desetiprocentní majitel EPG Viktor Nedbal.

Bušina měl za své akcie dostat celkem 1,8 miliónu korun. Nedbal letos v srpnu prodal celou firmu Miroslavu Lepilovi.

„S Lepilem se známe asi dva roky, není to můj žádný blízký známý a vůbec přes něj firmu EPG dál neovládám. On rovněž vstoupil do říčanské buňky sociální demokracie, známe se, ale nic víc,“ odmítl Bušina spekulace, že i přes prodej několika firem tyto společnosti na dálku jako tichý společník ovládá.

Druhou společnost Stavby vlastnil podle svých slov jen půl roku, od loňského května do 28. listopadu. Za akcie této společnosti prý dostal desítky miliónů korun, bližší částku však nechtěl upřesnit.

Nicméně v době, kdy Bušina vlastnil firmu EPG, vyhrála společnost Stavby veřejnou zakázku od státního podniku Povodí Vltavy a také od oblastní nemocnice Příbram. Ta první byla v hodnotě 107 miliónů korun, ta druhá 19,5 miliónu. Obě v současnosti nynější majitelé firmy Stavby realizují.

Kromě firmy Stavby však vyhrála několik dalších veřejných zakázek zařizovaných společností EPG další firma, která je s Bušinou spojována.

Další obviněný

Jde o subdodavatele společnosti Stavby, a. s., totiž o firmu Status. Bušina tvrdí, že ji nikdy nevlastnil. „Status byla naše partnerská firma. Společnost Brioleta, která v minulosti vlastnila obě firmy, Status i Stavby, tu druhou odprodala mně s Davidem Belousem a společnost Status si nechala. Nicméně obě firmy spolu nadále spolupracovaly ve stavebnictví, navzájem si poskytovaly třeba jednotlivá řemesla,“ řekl k tomu Bušina.

Belous je přitom dalším člověkem, který je s vedle Bušiny obviněný z třísetmiliónového daňového úniku. Případ vyšetřuje protikorupční policie a jeho podstatou má být podezření, že Bušina a dalších sedm lidí vytvářeli reklamní společnosti napsané na nastrčené figury. Jiné firmy jim údajně měly platit za fiktivní služby a dávaly si je do nákladů. Tak měli okrádat stát o část daní.

„Seznámil jsem se s ním na vysoké škole v roce 2000 a vlastnili jsme spolu firmu Czeruco, která se zabývala projekční činností. Svůj podíl v ní jsem rovněž prodal loni v listopadu, a to právě Belousovi,“ podotkl Bušina.

Zakázkami, které pro krajské nemocnice zadávala firma EPG, se přitom v současné době zabývá kontrolní výbor středočeského krajského úřadu. Zda už dospěl k nějakému závěru, na to mluvčí úřadu Berill Mascheková nemohla včera odpovědět.

Reklama

Související články

Stíhaný Rathův poradce Bušina rezignoval

Stíhaný poradce středočeského hejtmana Filip Bušina rezignoval na funkci ekonomického náměstka středočeských nemocnic. Je pravda, že jsem abdikoval na funkci,...

Výběr článků

Načítám