Hlavní obsah

Miliardář a filantrop Nathanson se má stát velvyslancem USA v Česku

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jiří Roškot

Novým velvyslancem USA v Česku má být miliardář Marc Nathanson (64), průkopník kabelové televize v USA, investor a filantrop, který v letech 1998-2002 vedl Radu guvernérů pro rozhlasové vysílání USA dohlížející i na stanice Svobodná Evropa a Hlas Ameriky. Vyplývá to z informací, která získalo Právo.

Článek

Pokud prezident Barack Obama stihne Nathansona jmenovat v dohledné době a bude schválen Senátem, měl by se podle očekávání ujmout funkce do konce roku a nahradit Richarda Grabera, který z Prahy odjel v lednu.

Nathanson je aktivním stoupencem Demokratické strany a je považován za přítele exprezidenta Billa Clintona. V loňských demokratických primárkách shromáždil do fondu jeho manželky Hillary Clintonové asi čtvrt miliónu dolarů (4,5 mil. Kč). Když prezidentskou nominaci vyhrál Obama, byl jedním z 36 štědrých dárců, kteří přispěli do nově vytvořeného fondu pro jeho zvolení částkou po 28 500 dolarech nebo vyšší (přes půl mil. Kč), napsal list The Los Angeles Times.

Nathanson se zabývá mezinárodní politikou. Je například viceprezidentem Národního Demokratického institutu podporujícího demokracii v rozvojovém světě, členem prestižní Rady pro zahraniční vztahy (CFR) nebo Rady pro světové záležitosti. K událostem se vyjadřuje ve svém blogu na serveru Huffington Post.

Nathanson je především znám jako protagonista kabelové televize v USA a ve světě. V roce 1975 založil společnost Falcon International, která se v USA stala desátou největší v oboru. V roce 1999 ji prodal třetí největší kabelové firmě Charter Communications za 3,7 miliardy dolarů (nyní 66,2 mld. Kč) a stal se členem její dozorčí rady, napsal časopis Forbes. V jeho loňském světovém žebříčku zámožných lidí se Nathanson umístil na 1 014. místě s majetkem odhadovaným na 1,1 miliardy dolarů (19,7 mld. Kč). Z vedení Charter Communications rezignoval loni v prosinci, kdy se už společnost potýkala s finančními problémy a letos v březnu vyhlásila bankrot.

Žije v Los Angeles s manželkou Jane, psycholožkou a štědře sponzorují umění a svou nemocnici. Mají tři dospělé děti - dva sny a dceru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám