Hlavní obsah

Bude z nás národ oslů, varovali demonstranti u jednání o penězích pro vědu

– Praha

Zhruba 150 akademiků v pondělí přišlo podpořit šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše, který přišel diskutovat o budoucnosti vědy ke kulatému stolu. Do Lichtenštejnského paláce ho na pondělí poprvé svolal premiér a předseda Rady pro výzkum a vývoj Jan Fischer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stoupenci vědy s živým oslem protestovali proti krácení peněz na vědu.

Článek

Demonstrující vědci mají na hlavách připevněny oslí uši a přivedli si i živého osla. Na sobě mají černá trička s nápisem "Věda žije!". Přinesli si rovněž transparenty, například s nápisy "Bude z nás národ oslů" a "Stop tunelování vědy". Kolemjdoucím rozdávají letáky, ve kterých informují o vědní politice vlády.

Pořádající fórum vědců Věda žije nazvalo happening "Oslíčku otřes se aneb nedělejte z vědců osly". Akademie věd se má otřást jako známý pohádkový osel a vypadnout z ní mají miliardy, které mají jít do průmyslové sféry na "pochybné výzkumy", tvrdí protestující vědci.

Nelíbí se jim také, že má akademie mezi dvacítkou diskutujících jen tří zástupce, zatímco průmysl šest a vládní rada pro výzkum a vývoj, kterou viní z toho, že připravila chaotickou reformu vědy, která má akademii připravit o značnou číst dotace, dokonce devět zástupců. Vědci proto žádají její odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám