Hlavní obsah

Premiér jedná s Paroubkem a Topolánkem o rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Jan Fischer se ve čtvrtek v Kramářově vile setkal s předsedy dvou nejsilnějších stran, ČSSD a ODS. S Jiřím Paroubkem a Mirkem Topolánkem hodlá prodiskutovat návrh státního rozpočtu na příští rok a návrhy legislativních změn, které by měly vládě pomoci se snížením rostoucího rozpočtového schodku.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

Ministr financí Eduard Janota navrhl pro rok 2010 rozpočet s rekordním deficitem, který představuje asi sedm procent českého hrubého domácího produktu. Připravované návrhy mají snížit deficit o 70 miliard korun na zhruba pět procent HDP. Ministr například navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun.

Hlavní politické strany se k návrhům zatím stavěly spíše odmítavě. "My jsme nesouhlasili se zvyšováním snížené sazby DPH ani když ho realizovala Topolánkova vláda z pěti na devět procent, čili v logice našich původních argumentů nesouhlasíme se zvyšováním DPH," uvedl stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka.

"ODS v žádném případě nebude souhlasit s prostým zvyšováním daní, které Janotův návrh představuje," řekl poslanec ODS Michal Doktor. ODS prosazuje spíše škrty v mandatorních výdajích.

Mezi další návrhy na snížení schodku rozpočtu, které se v poslední době objevily, patří zdvojnásobení daně z nemovitosti, snížení příspěvku na stavební spoření o třetinu u všech smluv, nebo stagnace důchodů a platů ve státní správě.

Návrh rozpočtu na příští rok musí vláda podle zákona projednávat do 30. září. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách zřejmě předložit návrh nový.

Reklama

Výběr článků

Načítám