Hlavní obsah

Chrám sv. Barbory se rozpadá, na nutné opravy scházejí finance

Novinky, Kamila Mouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, který je v současnosti v rekonstrukci, hrozí další chátrání. Rozpočet na další opravy, který ministerstvo kultury vyčlenilo na letošní rok, rozhodně nepokryje veškeré náklady, sdělila Novinkám Dagmar Fundová ze stavebního dozoru.

Článek

"Na počátku oprav jsme předpokládali, že v příštím roce dokončíme celou rozsáhlou opravu vnějšího pláště. V letošním roce jsme za podpory ministerstva kultury získali na rekonstrukci dvacet miliónů korun. Bohužel při realizaci jsme objevili velice špatný stav jednoho opěrného oblouku, takže ani prostředky získané v letošním roce nám nebudou na potřebnou opravu stačit," vyložila složitou situaci Dagmara Fundová.

Foto: ČTK

Chrám sv. Barbory, (1388, národní kulturní památka), Kutná Hora

Správci kutnohorské památky, která je na seznamu UNESCO, se pokusí sehnat zbytek potřebných financí opět na ministerstvu kultury nebo zažádají o pomoc přímo české poslance. Vzhledem k současnému ekonomickému stavu státu však s blízkou peněžní injekcí příliš nepočítají.

"Chtěla bych poděkovat ministerstvu kultury a našim poslancům, protože dnes bezpečně vím, že bez jejich pomoci by chrám sv. Barbory již nebyl," sdělila dále Barbora Fundová.

Chrám se ještě letos dočká opravy severní části lodi a především podepření nejvíce poškozeného oblouku, ze kterého se uvolňují kameny. Jaký další osud chrám sv. Barbory čeká, závisí na přílivu dalších investic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám