Hlavní obsah

Účast na protestu proti ODS vám proplatíme, slíbili mladí sociální demokraté

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Čtvrteční pražská „jachtařská“ demonstrace proti šéfovi ODS Mirku Topolánkovi má zajímavé pozadí. Mladí sociální demokraté totiž nejen vyzvali své členy k účasti, ale navrch slíbili, že těm mimopražským proplatí cestovní náklady na antitopolánkovský protest. Je to uvedeno v e-mailu, který má Právo k dispozici. Mladí soc. dem. se přitom do akce vložili po oslovení organizátorem protestu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstranti žádali vysvětlení Topolánkovy dovolené

Článek

Když propukly před eurovolbami vajíčkové útoky na šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, Lidový dům opakovaně obviňoval konkurenční ODS, že je to její dílo. Nyní se ukázalo, že sociální demokraté rádi přispějí finančně účastníkům akce proti lídrovi občanských demokratů.

V úterý po poledni rozeslali Mladí sociální demokraté členům ze své centrální e-mailové adresy msd@mladi.cz pozvánku na čtvrteční demonstraci "proti aroganci a lžím Mirka Topolánka“.

Zarážející je, že e-mail slibuje mimopražským členům Mladých soc. dem. proplacení cestovních nákladů. Z textu je evidentní, že cílem bylo zvýšit účast na antitopolánkovském protestu.

"Mimopražským členům budou proplaceny cestovní náklady. Přijďte všichni!!!“ píše se v e-mailu podepsaném Edou Kopáčkem. Ten přidal i číslo mobilního telefonu na sekretariát Mladých sociálních demokratů, který se nachází v sídle ČSSD – v Lidovém domě.

E-mail také obsahuje přesný popis, kde se protest koná, v kolik hodin a co je jeho cílem. "Přijďte všichni říci Mirku Topolánkovi, co si o jeho stylu chování myslíte. A přineste s sebou jakoukoli lodičku, kterou Mirkovi ‘s láskou‘ věnujete,“ píše se v e-mailu. Jako příloha byl přitom přidán plakát protitopolánkovské akce.

Rozeslání e-mailu potvrdil Právu samotný Kopáček. "Byli jsme osloveni organizátorem a chtěli jsme naše členy upozornit na to, že tato akce je. A pokud by někdo ze vzdálenějších koutů republiky měl zájem se jí účastnit, že jsme jim ochotni na tu akci přispět, protože ne všichni mají možnost se dostavit a jsou tak majetní,“ řekl Kopáček.

Odmítl přitom, že by někomu chtěli platit účastníky demonstrace. "Využila to skupina několika jednotlivců,“ sdělil pak na dotaz, zda nabídku Mladých soc. dem. někdo z členů využil.

Nakonec se akce zúčastnilo asi 30 protestujících, bylo jich méně než přítomných novinářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám