Hlavní obsah

Učitelé přijdou o peníze kvůli škrtům v rozpočtu

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Učitelé budou brát příští rok zřejmě méně než letos. Do mezd se totiž podle ministerstva školství promítne krácení rozpočtových výdajů resortu o miliardy.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Článek

"Situace je těžká. Kdyby došlo ke krácení, čemuž se nelze v době finanční krize ubránit v žádném resortu, tak se to promítne do mezd v regionálním školství,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Podle ní hrozí, že by školství mohlo dostat příští rok ze státního rozpočtu o 3,2 miliardy korun méně, tedy o 2,5 procenta. "Kromě priorit, tedy státní maturity a výzkumu a vývoje, by se tak šetření dotklo všech oblastí ve školství včetně mezd,“ doplnila Böhmová.

Průměrné mzdy by se snížily pouze kantorům, neboť většina nepedagogických pracovníků, ať už školníků či administrativních sil, už teď pobírá plat ve výši pouze platových tarifů, na které budou mít zákonný nárok i příští rok.

Je to hrubý úder slušnému učiteli pracujícímu v regionu.
František Dobšík, šéf školských odborů

Šéf školských odborů František Dobšík Právu řekl, že škrty vnímá "jako hrubý úder slušnému učiteli pracujícímu v regionálním školství. Ale kalhoty nestáhneme.“

Dobšík už apeloval na premiéra Jana Fischera. "Nechceme připustit, aby protikrizová opatření byla činěna na úkor již nyní nedostatečně financovaného vzdělávání,“ napsal mu.

Odboráři poukazují i na to, že navzdory navýšení se platy učitelů vůči republikovému průměru snižují.

Na učitele nezbude

V roce 2008 brali podle odborů kantoři průměrně 23 782. Když loni vyjednal exministr Ondřej Liška (SZ) na letošní platy 4,5 miliardy korun navíc, počítal s tím, že by měl každý učitel v průměru polepšit o 2300 korun měsíčně.

Tyto finance byly určeny na takzvané motivační odměny, ředitel je tedy mohl rozdělovat podle schopností jednotlivých pedagogů. V červnové výplatě už však z nich musel pokrýt i 3,5procentní navýšení pevné složky mzdy. Z těchto peněz jsou ale placeni i nepedagogové, jak si stěžují školy, takže na odměny moc nezbude.

Podle Lišky se bez rozpočtových škrtů v příštích letech Česko neobejde, školský rozpočet by jich však měl být uchráněn. "Debata o nutných úsporách ve školství se vedla i minulý rok, přesto se podařilo uchránit školský rozpočet od jakýchkoliv škrtů. Naopak, ve vládě jsem vymohl navýšení prostředků o 4,5 miliardy na platy učitelů,“ konstatoval pro Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Potvrzeno: učitelé přidáno nedostali

Deník Právo má k dispozici aktuální výplatní pásku učitelky pražské základní školy za leden 2009. Ta potvrzuje středeční informace, že platy se kantorům letos...

Výběr článků

Načítám