Hlavní obsah

Petr Fejk odchází z funkce ředitele pražské zoo

Petr Fejk odchází z funkce ředitele pražské zoo, pod jeho vedením se návštěvnost zahrady ztrojnásobila. V rozhovoru prozradil, že v ní prožil svá nejlepší léta. Ve funkci zůstane do 31. října. Poté nastoupí na nově vytvořené místo ředitele České národní budovy v New Yorku. Výběrové řízení na nového ředitele zoo magistrát vyhlásí za deset až 14 dní. Novinářům to v úterý řekl pražský primátor Pavel Bém. Už nyní se mu prý ozvalo asi 12 zájemců.

Článek

"Rozhodně nemám za sebou nějakého nástupce, kterého bych za každou cenu prosazoval," řekl Fejk. Podle Béma nového ředitele především čeká dokončení výstavby pavilonů hrochů a slonů, úprava infrastruktury včetně záchytných parkovišť, organizace světové výroční konference zoologických zahrad a akvárií v roce 2011 a udržení vysoké míry ekonomické samostatnosti zahrady.

Z postu ředitele pražské zoo odchází Fejk prý proto, že vedení České národní budovy je ve vysoce konkurenčním prostředí newyorkského Manhattanu obrovská výzva. "Už delší dobu jsem koketoval s odchodem ze zahrady," dodal. Změna bude prý dobrá pro zahradu i pro něj. O tom, že na místo ředitele České národní budovy vyhrál výběrové řízení, se prý dozvěděl v polovině července.

Do České národní budovy Fejk nastupuje 1. listopadu, dva měsíce se prý bude zaučovat. Do New Yorku se prý přestěhuje i s rodinou začátkem ledna příštího roku.

V čele zoo stál 12 let

Mostecký rodák Petr Fejk, kterému bude letos 45 let, stál v čele trojské zoo 12 let. Předtím učil češtinu na gymnáziu a několik let byl manažerem pražského rockového klubu Belmondo. Veřejně známým se ale stal především jako ředitel pražské zoo, která pod jeho vedením přestavěla většinu areálu.

Přibyla řada nových pavilonů, lidé v zoo můžou vidět pravidelné atrakce. Proměna zoo pokračovala i po ničivé povodni v roce 2002. K popularitě zahrady i jejího ředitele přispěla i úspěšná propagace zahrady.

Podle Béma se za dobu Fejkova působení návštěvnost zahrady zvýšila trojnásobně. Ročně přivítá 1,3 miliónu návštěvníků. Příjmy se údajně zvedly z 20 na 200 miliónů korun ročně. Zoo má tak být ze 75 procent soběstačné. "Petr Fejk odvedl obrovský kus práce," řekl primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám