Hlavní obsah

Lavrov označil vyhoštění ruských špiónů z Česka za "další provokaci"

– Praha • Aktualizováno

Kvůli podezření ze špionáže ve prospěch Moskvy vyhostila Česká republika dva zaměstnance ruského velvyslanectví v Praze. Právu to potvrdil zdroj z tajných služeb. Vyhoštění označil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za "další provokaci". Český premiér Jan Fischer odmítl k informaci o vyhoštění na pondělní tiskové konferenci cokoli sdělit. Obdobné kroky doprovázejí většinou odvetná opatření z druhé strany a signalizují napětí v diplomatických vztazích.

Foto: Profimedia.cz

Článek

České ministerstvo zahraničí ani velvyslanectví informaci nepotvrdily, ke zprávě se však již vyjádřil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který je v současnosti s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem v Astrachani u Kaspického moře. "Je to další provokace," řekl před novináři. Uvedla to agentura ITAR-TASS.

Už předtím zdroj z ruského ministerstva zahraničí agentuře řekl, že české rozhodnutí je "nepřívětivý akt, který nepřispěje k rozvoji přátelských vztahů" mezi oběma zeměmi.

Vojenské zpravodajství mělo získat informace, že oba diplomaté zřejmě pracují pro ruské tajné služby, napsala MF Dnes. Nežádoucím ruským diplomatem je údajně zástupce vojenského přidělence. Druhému blíže neurčenému diplomatovi bylo pak podle nejmenovaného zdroje z rozvědky pouze doporučeno, ať se už nevrací z dovolené.

Oficiální vyhoštění je v diplomatickém světě jednou z nejostřejších reakcí na podezřelé aktivity cizích diplomatů. Většinou totiž následuje protiakce, tedy vyhoštění stejného počtu diplomatů ve stejných funkcích na druhé straně, připomíná deník. Podle jeho informací pracuje na ruském velvyslanectví v Praze a na konzulátech v Brně a Karlových Varech asi 200 lidí. České tajné služby předpokládají, že téměř dvě třetiny z nich jsou zpravodajové. 

Všichni o vyhoštění mlčí, nebo je popírají

"K informacím tohoto typu, ať už se staly, nebo nestaly, se ministerstvo nevyjadřuje," sdělil mluvčí ministerstva zahraniční Milan Řepka. Podrobnosti nechtěla sdělit ani vojenská tajná služba. "Vojenské zpravodajství hájí zájmy ČR v souladu se zákonem. Informace ze své operativní činnosti z přirozených důvodů nezveřejňuje," uvedl mluvčí Andrej Čírtek.

"To bude nějaký nesmysl. O ničem takovém nevím," reagoval mluvčí ruské ambasády Vladimir Fjodorov.

Napětí panuje hlavně mezi Ruskem a Británií

Ruské diplomaty v uplynulých letech vyhostila Litva a Velká Británie. V obou případech to bylo kvůli špionáži. Z Británie museli předloni v červenci odejít čtyři diplomaté. Londýn tak reagoval na odmítnutí Moskvy vydat Andreje Lugového, hlavního podezřelého z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Rusko v reakci vyhostili čtyři britské zástupce. Litva v únoru 2004 vyhostila tři ruské diplomaty.

Výběr případů, kdy ČR museli opustit zahraniční diplomaté
Květen 2006 - České úřady odmítly prodloužit akreditaci zpravodaji ruské vládní tiskové agentury RIA-Novosti Leonidu Sviridovi, který byl podle informací tisku odhalen jako agent. Podle spekulací médií byl tento krok důvodem, proč ruské úřady neprodloužily koncem léta akreditaci moskevskému zpravodaji České televize Janu Moláčkovi.
19. dubna 2006 - ČR vyhostila kubánského atašé. Vízum mu nebylo prodlouženo kvůli tomu, že Havana týden předtím vypověděla českého diplomata Stanislava Kázeckého, kterého obvinila z podvratné činnosti a práce pro Spojené státy. České ministerstvo zahraničí nařčení odmítlo.
Jaro 2005 - Z České republiky odjel diplomat jedné ze zemí bývalého Sovětského svazu poté, co jej k tomu vyzvali pracovníci vojenské kontrarozvědky, která odhalila jeho činnost. Cizinec, podle informací MfD občan Ruska, se pokoušel navazovat kontakty na ministerstvu obrany a na generálním štábu.
21. ledna 2005 - Česká republika vypověděla běloruskou diplomatku v reakci na podobný krok Běloruska, které musel opustit český diplomat Pavel Křivohlavý. Minsk jej vinil z porušení zákonů; podle tamních úřadů konzumoval alkohol s mladistvými chlapci a měl s nimi i sexuální styky. MZV označilo postup běloruských úřadů za propagandu nedemokratického režimu a také podle české policie se Křivohlavý nedopustil trestného činu.
24. března 2003 - České ministerstvo zahraničí vyhostilo vedoucího iráckého zastupitelského úřadu v Praze. O týden dříve museli zemi opustit čtyři níže postavení diplomaté. Všichni byli vyhoštěni, protože se zabývali činností, která "se neslučuje s jejich statutem", uvedlo MZV.
Duben 2001 - ČR musel opustit konzul a druhý tajemník iráckého velvyslanectví. Jeho činnost byla podle vyjádření MZV "neslučitelná se statutem diplomata". Irák recipročně vyhostil jednoho pracovníka české ambasády.
Leden 2000 - Podle informací tisku musel Českou republiku opustit asistent ruského vojenského přidělence, který údajně získával citlivé informace o technologiích NATO i od úředníků státní správy, kteří mají přístup k citlivým údajům. Rusko poté vypovědělo ze země jednoho z českých diplomatů, který působil jako zaměstnanec vojenské sekce ambasády v Moskvě.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám