Hlavní obsah

Karlovarský kraj bude proplácet lidem poplatky i v soukromých lékárnách

Právo, Novinky, ČTK, Rudolf Voleman
Karlovy Vary
Aktualizováno

Rada Karlovarského kraje v pátek rozhodla, že bude lidem proplácet poplatky za recepty ve všech lékárnám, ne jen v těch krajských. Stačí, aby lidé o proplacení požádali, třeba tím, že kraji pošlou účtenku. Zastupitelstvo tím chce jednak ulehčit jediné krajské lékarně, v níž se poplatky vracely, jednak se vyhnout sporům se soukromníky.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Podle dřívějšího vyjádření hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) budou muset lidé kraji zaslat vyplněný formulář s ústřižkem z lékárny.  

Kraj provozuje jedinou lékárnu přímo v Karlových Varech a lidem, kteří bydlí v jiné části regionu, například na Chebsku, prý vadilo, že oni nemají možnost poplatek za recept získat zpět, protože krajská lékárna je daleko.

Mohlo by to také ulehčit jediné krajské lékárně v areálu karlovarské nemocnice. Po zavedení vracení poplatků jí prudce vzrostla návštěvnost a lékárna sotva stačila pacienty obsluhovat a navíc plnit svou hlavní činnost - tedy zásobovat nemocnici léky.  

Podle radní pro zdravotnictví Bereniky Podzemské by se také kraj mohl vyhnout i případným soudním sporům se soukromými lékárnami. Ty se cítí postupem krajů diskriminovány, protože jim poté, co začaly kraje hradit regulační poplatky, výrazně klesl počet zákazníků.  

Z těchto důvodů kraj rozhodl, že se proplacení bude vztahovat na všechny lékárny.

Původní návrh proplácení je komplikovaný

Nevýhodou navrhovaného opatření by mohlo být to, že si lidé budou muset buď z webových stránek kraje nebo v krajských nemocnicích vyzvednout formulář, vyplnit jej a poslat spolu s ústřižkem z lékárny. Pro řadu pacientů to může být příliš komplikované a navíc by museli zaplatit za poštovné. Pacienti, kteří chodí do lékárny častěji, by však podle dřívějšího návrhu mohli posílat žádost o vrácení poplatků například jednou za měsíc, a ne po každé návštěvě lékárny.  

Na vracení poplatků si Karlovarský kraj letos vyčlenil 30 miliónů korun. Zatím je ale vracel jen za lékařské a lékárenské služby ve vlastních zařízeních. Kolik peněz by mohl nový postup vracení poplatků v lékárnách kraj stát, je zatím těžké odhadnout. "Odhadujeme, že by o vrácení poplatku mohlo požádat tak 20 procent pacientů," řekla Podzemská.  

Podle předběžných opatření soudu v některých regionech přitom kraje měly zastavit proplácení položek na recept. K tomu je vyzval i ministr vnitra Martin Pecina, který shledal proplácení poplatků protizákonným. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám