Hlavní obsah

Obloha bude v noci plná "padajících hvězd"

– Praha • Aktualizováno
Právo, Václav Pergl

Říká se, že když padají hvězdy, máme si něco přát a to se pak vyplní. "Ale to je jen pověra. Kdo tomu chce věřit, ať věří," říká astronom Pavel Suchan z České astronomické společnosti. Podle jeho slov ale rozhodně platí, že nyní je nejlepší čas na pozorování meteorického roje Perseid.

Článek

"Nejvíc budou 'hvězdy' padat v noci z 12. na 13. srpna, přesněji 12. srpna před půlnocí. Uvidíme jich asi 60 za hodinu. Budou to nejjasnější, zhruba sekundu trvající zářící čáry na obloze,“ vysvětluje Suchan.

Podle jeho slov jsou "padající hvězdy" meteory, tedy drobné částice meziplanetární hmoty o velikosti v průměru od 1 mm do 1 cm. "Do atmosféry vlétají rychlostí 60 km za vteřinu. Rozžhaví se na teplotu několika tisíc stupňů a září ve výškách 80 až 100 km nad zemí. V atmosféře se úplně rozpadnou, odpaří a na zemský povrch nedopadnou,“ vysvětlil Suchan.

Foto: ti, Právo

Noční obloha ze středy na čtvrtek

Pozorovat je můžeme pouhým okem po celé obloze, i když budou vylétat ze souhvězdí Persea, které je na východě. "Padající hvězdy", tedy prach, který za sebou nechává kometa Swift-Tuttle, uvidíme až do 24. srpna, ale postupně k tomuto datu jich bude ubývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám