Hlavní obsah

Paroubková opět žádá omluvu za karikaturu, tentokrát za cudnou fotomontáž

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Petra Paroubková se opět dostává do sporu kvůli karikaturám. Manželka předsedy ČSSD si tentokrát hodlá došlápnout na grafika se zkratkou aTeo, který vytvořil koláž znázorňující ji například jako mstivou vyznavačku bojových umění ve žluté těsné kombinéze s mečem z obalu k filmu Kil Bill. Po předchozích fiascích s karikaturisty Reflexu a Mladé fronty Plus se do soudní pře zatím nežene.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petra Paroubková s manželem Jiřím.

Článek

Právní zástupkyně Paroubkové Ilona Kindlová žádala v dopise po grafikovi pod hrozbou žaloby, aby stáhl koláže s Paroubkovou z domény ateo.cz a omluvil se jí za to, že "fotomontáže byly použity bez jejího souhlasu a proti její vůli.“

"Už jsem několikrát uvedl, že žádný obrázek mi nestojí za to, abych se kvůli němu handrkoval, natož vláčel po soudech. Teď už se zdá nevyhnutelné, že se holt budu soudit,“ uvedl na svém blogu aTeo s tím, že koláže sice do archívu uložil s přihlédnutím k těhotenství paní Paroubkové, ale omlouvat se nehodlá.

P. P. alias Paní Papalášová

Paroubkovou na blogu tituluje jako "Paní Papalášovou". Dále si již vystačí pouze se zkratkou P. P., která asociuje iniciály Paroubkové. Fotomontáže bylo ještě ve čtvrtek odpoledne možné shlédnout na http://ateo.cz/f/storage/PP.jpg.

"Vaši výzvu, podobající se spíše výhrůžkám, jsem obdržel celkem třikrát. Jednou virtuálně, dvakrát doporučeně, což opravdu nebylo nutné,“ odpověděl ve svém dopise výtvarník Kindlové a neodpustil si přidat své výhrady a "kulturní vložku“ o humoru.

"Humor má různé formy a smysl pro něj rovněž. Vaše klientka jej nedávno pokrytecky předstírala, když za manžela přebírala cenu Papaláš roku a ultravtipně poznamenala, že teď čekají Oscara,“ zahájil protiútok aTeo. "Jediná důstojná reakce je přijmout jej s nadhledem nebo ho jednoduše ignorovat. Totéž se týká dalších skutečných či domnělých útoků. Ať už jde o létající vejce, komiksy, satirické články v novinách, na internetu, či karikatury, parodie etc.,“ doplnil. [celá zpráva]

ATeo vysvětlil, že prvním obrázkem, kde je Paroubková ztvárněna coby bojovnice z Kill Billa, reagoval na "akceleraci pomstychtivých reakcí typu Vaší výzvy“, ale ostatní byly spíše namířeny proti jejímu manželovi. Druhá fotka, na níž Paroubková umývá okno houbou s tváří manžela, však údajně pochází z doby, kdy Paroubková nebyla manželkou šéfa ČSSD, nýbrž "milenkou Jiřího Paroubka, poněkud ženatého se Zuzanou Paroubkovou“.

"Pokud jde o obrázky pod č. 3 a 4, asi nemusím vysvětlovat význam oné nadsázky,“ dodal ironicky grafik. Na obou fotografiích sedí Paroubková v posteli a Paroubek otevírá skříň, v níž se skrývá buď přítelkyně rivala Mirka Topolánka Lucie Talmanová, anebo Marťan.

Fotomontáž je běžná i v politice, ohrazuje se aTeo

Odkázal se přitom také na verdikt soudkyně Dagmar Stamidisové, která ve při o karikatury v MF Plus rozhodla v neprospěch Paroubkové. Soudkyně to zdůvodnila mimo jiné tím, že Paroubková se nemůže podobným věcem divit, když například její výraz "sexy mozek", který použila v souvislosti se svým mužem, vstoupil do povědomí a je obecně známý. [celá zpráva]

Připomněl také billboardy z kampaně před evropskými volbami, na nichž byly fotomontáže politických rivalů sociálních demokratů: "Pochybuji, že exprezident Bush, expremiér Topolánek a europoslanec Zahradil s účinkováním na tomto vrcholném díle socialistického realismu vyslovili souhlas.“

"Základním nástrojem těchto "elit" bez rozdílu politické příslušnosti je mystifikace. Chcete-li, tak ohlupování veřejnosti, přesněji oblbování. No a já se snažím toto šibalství rozkrýt a pojmenovat,“ dodal ke svým vysvětlením, proč se odmítá omluvit, aTeo.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám