Hlavní obsah

Na palubě porouchaného letadla ČSA byl podle cestující obrovský zmatek

Novinky, Jakub Kynčl
Praha

Lidé na palubě porouchaného letadla letícího z kyperské Larnaky si prý užili několik velmi nepříjemných a zejména nervózních minut. Hlavní letuška údajně nebyla schopná souvisle pasažéry letu informovat o nejnutnějších úkonech a v překladu do angličtiny pak vynechávala řadu důležitých informací. Zmatek prý ale pokračoval i dále na letišti. Novinky o tom informovala jedna z cestujících Andrea Bočková.

Článek

"Nemohu souhlasit se slovy mluvčí ČSA Hany Hejskové. O cestující totiž rozhodně nebylo postaráno dobře. Zmatek vládl jak v porouchaném letadle, tak i později na letišti a při transferech do hotelu a z hotelu," začala příběh o nevydařeném konci dovolené Bočková.

Podle mluvčí ČSA dostali v Larnace cestující poukázku na občerstvení a měli možnost ubytovat se v hotelu, kde pro ně byla připravena večeře.

"Vše začalo při vzletu, kdy byl během stoupání údajně cítit kouř, a tak se letadlo muselo vrátit do výchozí destinace. My jsme seděli několik řad od konce a nic jsme necítili. Nepříjemné bylo, že byla hlavní letuška extrémně nervózní a nedokázala mluvit souvisle, natož pak nouzové pokyny kompletně překládat do angličtiny. Naštěstí ostatní stevardi a letušky byli velmi profesionální," informovala Novinky pasažérka.

Nouzové přistání s hlavou na kolenou

"Problém byl s několika místními lidmi z Kypru, kteří česky samozřejmě nemluvili a i jejich znalost angličtiny byla opravdu velmi slabá. Tyto osoby velmi zmatkovaly, jelikož vůbec netušily, co se děje. Mezitím letušky připravovaly cestující na to, že budou muset být během přistání v nouzové poloze, tedy sedět s hlavou mezi koleny. Ženy si musely sundat vysoké podpatky, starší lidé zubní protézy," pokračovala Bočková.

"Po přistání jsme byli rychle vyhnáni z letadla, přičemž na ranveji již čekala zhruba čtyři velká hasičská auta a policisté. Na ranveji jsme zůstali stát asi deset minut, a tak jsme ještě viděli, jak hasiči vbíhají s přístroji do letadla. Teprve pak jsme byli přesunuti do jakéhosi terminálu, kde většina z nás, ne však všichni, dostali poukázky na občerstvení v hodnotě 3,5 euro (necelých 90 korun). Paradoxní bylo, že bagety stály nějakých pět euro, takže někteří chudší lidé si museli dávat například jednu bagetu na půl," konstatovala pasažérka.

Večeře? Žádná nebyla

"Rodiče s malými dětmi si užívali své, kočárky museli odevzdat již na odbavení zavazadel, a tak se se svými dětmi museli tahat dlouhé hodiny. Teprve po další hodině pro nás přijel autobus, který nás převezl do hlavního města Nikósie do hotelu Hilton. Jen samotná cesta trvala opět asi 45 minut. O nějaké připravené večeři, o které mluvila mluvčí ČSA, nemůže být ani řeč. Dostali jsme jen karty od pokojů a bylo nám řečeno, že v půl druhé ráno zase odjedeme. Na spánek tak po ubytování nezbyly ani tři hodiny," pokračovala ve výpovědi cestující.

"Nikdo s námi během těch cest nemluvil, lidé, kteří nemluvili anglicky, měli obrovské potíže, aby zjistili, co je vůbec čeká a kam se mají vždy dostavit. Snažili jsme se jim pomoci s překladem, ale opravdu na místě chyběl nějaký zodpovědný pracovník. O nějakém komfortu či příjemném konci dovolené opravdu nemůže být ani řeč," uzavřela pro Novinky Bočková s tím, že se hodlá obrátit na ČSA se stížností.

Reklama

Výběr článků

Načítám