Hlavní obsah

Z prasečí chřipky mě vyléčil spánek a čaj, říká žena z Prahy

Novinky, Michaela Urbanová, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvaatřicetiletá Lenka Málková se při cestách po Jižní Americe nakazila virem prasečí chřipky A/H1N1. Po návratu na sobě cítila příznaky chřipky a šla k lékaři. V rozhovoru pro Novinky popsala, jak se léčila a jak její nákazu přijímalo okolí. Nyní už je zcela zdravá.

Článek

"Mě uzdravil nonstop spánek a heřmánkový čaj, klasika," řekla Málková. Vyléčila se za pět dní, čas ale trávila v domácí izolaci. Jen při cestě od lékaře musela na ulici používat roušku, což Pražané přijímali s překvapením.

Lenka Málková měla příznaky už na cestách po Peru a Bolívii, k lékaři šla hned poté, co přiletěla do Česka. V první chvíli nevěřila, že "mediální" nákazu opravdu má. "Měla jsem jen mírnou teplotu, silnou rýmu, skoro až alergickou a silný kašel," řekla v rozhovoru pro Novinky Málková. Žádné vysoké teploty nebo dokonce horečky.

"Rodinu možná napadla ta nejhorší možnost, ale já sama jsem se na umření rozhodně necítila," popsala. Byla v domácí karanténě a s okolím komunikovala jen po telefonu či mailu. "Kolegové byli hodně překvapení, hodně se ptali na ty příznaky a průběh. Překvapeně se tvářili lidé na ulici, když jsem tam vyšla s rouškou," uzavřela. Bylo sice podivné ji používat, ale stačilo by jedno kýchnutí a bez ní by ohrozila další lidi.

Většina postižených se stejně jako Málková nakazila během cesty do zahraničí. Nejrizikovější jsou v tomto ohledu právě země v Americe a také Velká Británie.

Hygienici se obávají, že současný virus by mohl na podzim zmutovat a stal by se nebezpečnějším než ten, který ve světě řádí nyní. Chřipka se nevyhnula žádnému z kontinentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám