Hlavní obsah

Jen za víkend přibylo v Česku 20 případů prasečí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během uplynulého víkendu přibylo v ČR dalších 20 nakažených virem A(H1N1). Celkem už je v Česku podle ministerstva zdravotnictví 63 potvrzených případů. Nové případy potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu.

Foto: Reuters

Článek

Většina pacientů není hospitalizována a léčí se v domácí izolaci bez použití antivirotik. Žádné zdravotní komplikace u nich nejsou hlášeny, podle ministerstva zdravotnictví se léčba řeší standardním způsobem.

Nejvyšší počet nakažených virem prasečí chřipky je v Praze, a to pět lidí. Nejméně je pacientů v Jihočeském a Jihomoravském kraji, kde se nakazilo po jedné osobě. Některé kraje, například Zlínský, nemají hlášeny žádný případ.

Lidé si nákazu přivezli většinou ze zahraničních pobytů, zejména z USA, Velké Británie, Španělska a dalších, nebo byli v kontaktu s těmi, kteří z těchto zemí přicestovali. Hlášeny jsou také případy, kdy se nakazil někdo přímo v ČR od člena rodiny.

Případy se vyskytly v následujících krajích:
Praha5 osob
Královéhradecký kraj4 osoby
Ústecký kraj3 osoby
Středočeský kraj2 osoby
Karlovarský kraj2 osoby
Plzeňský kraj2 osoby
Jihočeský kraj1 osoba
Jihomoravský kraj1 osoba
Zdroj: MZČR

Bolest hlavy, svalů, teplota jen zvýšená

Příznaky, jakými se prasečí chřipka projevuje, popsal na svém internetovém blogu Martin Slanina, který se minulý týden vrátil ze čtyřdenního pobytu na Kypru a je jedním z nově nakažených v Česku. Po návratu domů jej přepadla žaludeční nevolnost, silná bolest hlavy a zad, zimnice a zvýšená teplota kolem 38 stupňů Celsia.

"Děsila mě představa, co to vůbec je," uvedl Slanina.

Když navštívil praktickou lékařku, nic podle ní nenasvědčovalo tomu, že by prasečí chřipku mohl bez teplot mít, přesto jej poslala na infekční oddělení nemocnice Na Bulovce.

"Za pár minut, co jsem tam byl, většinu lidí vyhodili s tím, že testy neudělají, když nemají příznaky. Čímž mysleli hlavně horečku," popsal situaci na klinice Slanina, kterému byl proveden výtěr z úst a nosu a odebrána krev. Byla mu nařízena domácí izolace. "Mně bylo fakt tak zle, že vyjít ven snad ani nebylo možné," uvedl Slanina.

Jak vysvětlila primářka nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová, horečka může být jen jedním z příznaků nákazy, ale také se nemusí vůbec dostavit. Na oddělení se podle ní vyšetřují všichni pacienti, ať horečku mají, nebo ne.

Slanina dodal, že se léčil jen pitím velkého množství čaje, paralenem a vitamíny jako u běžné sezónní chřipky. Léky na bolest hlavy u něj údajně nezabíraly. Další den mu z laboratoře oznámili, že se u něj potvrdil virus A(H1N1). Antivirotika nedostal, protože jak řekla Roháčová, nasazují se jen při těžších příznacích, či u dětí s horečkou. Navíc se aplikují jen do 48 hodin po nástupu příznaků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám