Hlavní obsah

Vyšehradská výzva vyvolala v ČSSD rozruch

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Rozruch vyvolal v ČSSD manifest Vyšehradská výzva, ve kterém se nespokojení soc. dem. pouští do přílišného zaměření strany na marketing, obchodování při sestavování kandidátek do Sněmovny a požadují dodržování demokratických pravidel řízení.

Foto: René Volfík, ČTK

Poslanec Karel Šplíchal (ČSSD)

Článek

Ozývá se jak souhlas, tak kritika výzvy, o níž už ve čtvrtek informovalo Právo, a jejích signatářů.

Podle informací Práva řešil ve čtvrtek výzvu Lidový dům, který obvinil signatáře, že je za jejich iniciativou bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman.

Vyšehradská výzva
[celý text dokumentu]

„To je nesmysl, to vzniklo naprosto bez Miloše Zemana,“ reagoval poslanec soc. dem. Karel Šplíchal na dotaz Práva, zda je za manifestem „důchodce z Vysočiny“.

Zeman však s výzvou podle svých slov sympatizuje. Rozhodně ale v rozhovoru pro ČTK popřel, že by se na jejím vzniku jakkoli podílel. "Já jsem tuto výzvu ani nepsal ani jsem ji nepodepsal," uvedl expremiér.

Bylo jen otázkou času, kdy se něco takového objeví. Myslím si, že ve výzvě je místy bohužel dost pravdy
poslanec Vlastimil Aubrecht

Zdůraznil přitom, že cílem výzvy je vnitrostranická diskuse, nejde podle něj o konfrontaci. Doplnil, že pokračuje sběr podpisů pod výzvu.

Přidal se i Jičínský

Mezi její podporovatele patří poslanec soc. dem. Zdeněk Jičínský. „Podporuji výzvu, protože je v souladu s tím, co již delší čas říkám. Je dobře, že to bylo řečeno,“ sdělil ve čtvrtek Právu.

Doplnil, že varoval před opouštěním idejí nebo před přílišným podbízením se veřejnému mínění. A Jičínský byl navíc na Vysočině odsunut na méně volitelné místo kandidátky.

Také končící poslankyně Anna Čurdová výzvu schvaluje. „Myslím, že tento dokument je pravdivý a poukazuje na vnitřní situaci v ČSSD,“ řekla Právu.

K výzvě se už přihlásil také děčínský soc. dem. Jaroslav Foldyna, který kandiduje do Sněmovny jako šestka na ústecké kandidátce.

„Bylo jen otázkou času, kdy se něco takového objeví. Myslím si, že ve výzvě je místy bohužel dost pravdy,“ prohlásil i poslanec Vlastimil Aubrecht.

Je to nerozumné, říká Rath i Urban

Naopak vysoce postavení soc. dem. výzvu kritizují. „Nemá smysl to komentovat, je to pražská záležitost. My na Moravě pracujeme na volebním vítězství ČSSD,“ řekl ve čtvrtek Právu k výzvě místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

„Karla Šplíchala mám celkem rád, ale tenhle způsob komunikace po jeho neúspěšných primárkách považuji za poněkud nešťastný,“ uvedl místopředseda Milan Urban.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) označil počin v podobě výzvy za nerozumný. „Připadá mi nerozumné osobní pocity řešit veřejně před volbami. Škodí to celé ČSSD a signatářům to nepomůže, snad jen tím, že si uleví vnitřní napětí vzniklé z pocitu křivdy, že nedostali ty pozice, které si přáli,“ sdělil.

„Myslím, že vnitrostranické věci se mají komunikovat uvnitř strany,“ reagoval na výzvu místopředseda poslanců soc. dem. Jeroným Tejc. Doplnil, že takové debatě se nebrání. „Téma měli otevřít spíše na jednání stranických orgánů, třeba ústředního výkonného výboru,“ uvedl.

Dodal, že právě na jednání ÚVV nezaznamenal, že by signatáři výzvy vystoupili s nějakou kritikou. Tejc přitom odmítá výtky vůči nadměrnému využívání marketingu v ČSSD. Míní, že soc. dem. má jak nejlepší program, tak nejlepší marketing.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám