Hlavní obsah

Kalousek se za TOP 09 utká s Rathem ve středních Čechách

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek bude lídrem společné kandidátky této strany a hnutí Starostů ve středních Čechách. Toto rozhodnutí je definitivní, zjistilo ve středu Právo.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Miroslav Kalousek, v pozadí předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Kalousek bude v kraji soupeřit s bývalým hejtmanem Petrem Bendlem (ODS), exministrem průmyslu Milanem Urbanem (ČSSD) a dvojkou soc. dem., hejtmanem Davidem Rathem.

Strana TOP 09 podle informací Práva zároveň zalovila ve vodách Topolánkovy strany. Do čela své kandidátky v Královéhradeckém kraji totiž získala ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoše Hegera. Toho vyslala ODS loni do senátních voleb, kde ho však porazil sociálnědemokratický šéf vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. Heger sedí za ODS v městském zastupitelstvu.

V říjnu by se měl utkat v Hradci s dalším lékařem, poslancem ODS Jozefem Kochanem. A také s dlouholetou poslankyní soc. dem. Hanou Orgoníkovou.

V Karlových Varech by pak mohl uskupení TOP 09 a Starostové vést do voleb lékař a někdejší televizní moderátor Roman Šmucler. Jeho firma je spoluvlastníkem mariánskolázeňské nemocnice ve zmíněném kraji.

Volná místa v čele kandidátek TOP 09 tak zatím zůstávají v Pardubickém a Jihočeském kraji. Dá se předpokládat, že v jednom z nich bude lídrem exministryně obrany Vlasta Parkanová, která je členkou přípravného výboru TOP 09. Pochází z jižních Čech.

Mají senátní klub

Ve středu nová strana oznámila vznik vlastní senátorské frakce. Vytvořilo ji šest dosavadních členů Klubu otevřené demokracie, kteří se přejmenovali na senátní klub TOP 09 a Starostové.

Přestože nový klub bude mít pro začátek nejspíš jen osm členů, stane se třetí nejpočetnější frakcí v horní komoře po ODS a ČSSD. K dosavadním šesti členům totiž přejdou minimálně dva členové lidoveckého klubu, a to Ludmila Müllerová a Adolf Jílek.

„Určitě vítám utvoření tohoto klubu a po vyřešení procedurálních otázek do něj určitě vstoupím,“ potvrdila ve středu na dotaz Práva Müllerová.

Kromě ní a Jílka se spekuluje také o bývalém ministru kultury Václavu Jehličkovi. Odchodem těchto tří členů by tak frakce KDU-ČSL automaticky zanikla. Minimální počet členů klubu je totiž podle zákona o jednacím řádu Senátu pět, přičemž lidovci mají sedm členů.

„Rozhodli jsme se, že podpoříme vznikající politický subjekt TOP 09 a Starosty, protože se s nimi shodujeme v programových cílech,“ zdůvodnila včera ustavení nového klubu jeho předsedkyně Soňa Paukrtová. Podle ní členové už v úterý podepsali memorandum, ve kterém se přejmenovávají na klub TOP 09 a Starostové.

„Činíme tak ve víře, že získají dostatečný počet mandátů ve Sněmovně a začnou prosazovat nový typ politiky, politiky slušné, politiky říkající občanům, co je třeba změnit ve prospěch ČR,“ uvedla Paukrtová.

„Klub otevřené demokracie byl vždycky klub nezávislých a samostatných osobností. A že tito se přiklonili k TOP 09, nám naznačuje, že máme cestu dobře vykolíkovanou,“ doplnil šéf strany TOP 09, senátor Karel Schwarzenberg.

Ve Sněmovně TOP 09 nemá dost poslanců k založení vlastního klubu. V průběhu volebního období je totiž třeba nejméně deseti členů, přičemž z dosavadního třináctičlenného klubu lidovců se k TOP 09 hlásí šest poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám