Hlavní obsah

Fischer před europoslanci: Pád vlády nebyl šťastný

– Štrasburk
Právo, Jiří Ovčáček

Český premiér Jan Fischer ve středu předstoupil před nově zvolené europoslance, aby zhodnotil šest měsíců českého předsednictví EU. Prohlásil, že pád vlády v době předsednictví nebyl šťastný. Šéf Evropské komise (EK) José Manuel Barroso pak poděkoval Fischerovi a také expremiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) za práci v době předsednictví, kterou odvedli navzdory domácím problémům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

Fischer nejprve uvedl, že na rozdíl od mnohých si nemyslí, že by politická krize spojená s pádem vlády Mirka Topolánka (ODS) poškodila EU jako celek. Samotný pád kabinetu, kdy hlasování o vyslovení nedůvěry prosadila ČSSD, podle něj nebyl šťastný.

„Souhlasím s tím, že pád vlády nebyl šťastný,“ prohlásil Fischer. Zdůraznil ale, že i po pádu vlády Česko předsednictví úspěšně zvládlo. Premiér pak vyjmenoval, co se podle něj podařilo prosadit: odmítnutí protekcionismu, věc institucionální reformy, kdy zmínil úspěšnou ratifikaci Lisabonské smlouvy v českém parlamentu.  

Fisher věří, že Irsko v opakovaném referendu smlouvu schválí tak, aby mohla platit do konce roku 2009. Podle premiéra obstálo Česko i u stabilizace bankovního sektoru. Připomněl také, že ČR musela řešit plynovou krizi na počátku roku nebo konflikt v Gaze.

U českého předsednictví jsme zaznamenali ohromující výsledky.
Šéf EK José Manuel Barroso

Fischer hovořil asi patnáct minut, pak byl přerušen, aby byl čas na diskusi. První vystoupil šéf EK Barroso. Ten poděkoval Fischerovi a Topolánkovi za práci v době předsednictví, kterou odváděli navzdory domácím problémům. „U českého předsednictví jsme zaznamenali ohromující výsledky,“ řekl Barroso.

Na oba politiky navázal maďarský eurposlanec Adam Kösa, který hovoří znakovou řečí. Nevěnoval se ale vůbec tématu českého předsednictví, ale kritizoval Slovensko. Mluvil o omezení menšin, kterého se podle něj dopouští Bratislava v jazykové oblasti.

Rouček české předsednictví zkritizoval

Místopředseda EP Libor Rouček (ČSSD) připomněl, že na počátku roku v europarlamentu hovořil o politické nestabilitě v české vládní koalici, o neshodách mezi vládou a prezidentem. Poukázal přitom na projev Václava Klause v EP. "Mé obavy o nestabilitě se bohužel naplnily,“ sdělil Rouček.

Sociálně demokratický místopředseda EP také znovu zopakoval kritiku Topolánka za jeho výrok, kdy hovořil v souvislosti s Obamovou hospodářskou politikou o cestě do pekel. Podle Roučkova mínění zachránil české předsednictví současný premiér Fischer. 

Kritiku i pochvalu sklidil také Klaus

Německý europoslanec Alexander Lambsdorff (FDP) také chválil Fischera, který podle něj úspěšně převzal v poločase předsednictví. Kritizoval prezidenta Klause. Naopak Rebecca Harms, která vystoupila za Zelené, české předsednictví strhala. Označila ČR za zemi, která není příliš silná. Odůvodnila to tím, že zelený eurposlanec Daniel Cohn-Bendit musel nést na Hrad prezidentovi Klausovi vlajku EU v ruksaku.

Eurposlanec ODS Jan Zahradil pochválil Fischera za projev, odmítl kritiku českého předsednictví, které pochválil. České předsednictví podle něj dokázalo, že i středně velká země se dokáže takového úkolu zhostit se ctí a kvalitně. Pochvalu si Fischer vysloužil i od komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa.

Velké pochvaly se prezident Klaus dočkal od britského eurposlance Nigela Farage z euroskeptické Strany nezávislosti Spojeného království. Za světlý okamžik předsednictví označil Klausovo vystoupení v EP. "To byl ohromný projev,“ řekl Farage a dodal: "Kvůli Václavu Klausovi vám děkuji za uplynulých šest měsíců.“ 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám